[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:

Nr.7Aprilie 2012 Vicii şi delicii

CarteOriginea lumii - Jorge Edwards

Patricio Illanes, un medic de „șaptezeci și mulți de ani”, cade pradă unei crize de gelozie și ajunge la concluzia că mai tânăra sa soție, Silvia, a fost amanta lui Felipe Díaz – un artist care trăiește, ca și ei, la Paris.

CarteSmulgătorul de inimi - Boris Vian

Te afli pe marginea unei prăpăstii şi te uiţi la mare. Nu-ţi aminteşti de ce eşti acolo şi nici nu contează. E ceva îndepărtat şi înspăimântător în acea apă.

CarteDivine comedii

„Privește Mohamed cum se căznește!/ În fața mea tânjește alt mișel:/ Ali, crăpat din barbă până-n creștet.” (Infernul, Cântul XXVIII).

CarteFuentes și Parisul

Scriitorul mexican Carlos Fuentes a declarat că susține extrădarea lui Française Cassez, condamnată de justiția din țara sa la 60 de ani de închisoare pentru răpire.

CarteCând viaţa NU e un roman

Cu ocazia unei întâlniri cu studenții Colegiului Oberlin (Ohio), laureata Premiului Nobel pentru Literatură (în 1993) Toni Morrison a povestit că ...

EditorialeCu durere, despre procente

Cea mai recentă ediție a Salonului de carte de la Paris (16-19 martie) a dat la iveală o situație ciudată ...

ProfiluriElena Martin

Născută în 27 aprilie 1967, la Iaşi.

Muzică clasicăInterviu cu Laurenţiu Darie

Cine este Laurențiu Darie? Bucureştenii ar trebui să-l aibă în minte pentru recentul Sacre du printemps al lui Stravinsky de la Ateneu, în care fagotul deschide lucrarea cu o frază în registru acut, frază stranie şi extravagantă.

FilmEste esenţial pentru un actor să aibă verbele şi „să nu simtă roşu” - Interviu Ana Ularu

Câştigătoare a premiului Gopo pentru rolul principal din Periferic, Ana Ularu dezvăluie câteva elemente din bucătăria actorului, vicii şi dependenţe de meserie şi câteva roluri visate.

ArtăDumitru Gorzo despre apucăturile din arta românească

Pe cât de exuberant pare a fi în lucrările lui, pe atât de scrupulos la vorbă rămâne în dialoguri, fapt menit parcă să scoată în evidenţă o dată în plus mesajul grav şi acut din spatele unei arte numai în aparenţă epatantă.

TeatruDragoș Buhagiar și dublul său

Dragoş Buhagiar este unul dintre cei mai interesanţi artişti români. Fiecare spectacol arată un alt chip al scenografului. Alături de el, regizorii par să meargă la sigur.

MuzicăAndrei Partoş: „Sunt multiplu dependent"

Ascultă muzică de cinci decenii, iar emisiunea sa de radio, Psihologul muzical, a ajuns la ediția cu numărul 500. Andrei Partoș vorbește despre viciile și deliciile din muzica autohtonă.

CarteOctavian Soviany: „Când scrii, propria-ţi viaţă dispare”

Octavian Soviany este autorul celui mai discutat şi straniu roman apărut anul trecut, Viaţa lui Kostas Venetis. Acte de o violenţă greu de suportat, sadism, cruzime, într-o carte rafinată, livrescă, scrisă impecabil.

OraşInterviu Elena Martin - Leacuri pentru vicii urbane

Dacă zidurile ar vorbi, cu siguranţă ar povesti despre cei care scot la lumină trăsăturile lor ascunse. Elena Martin este restaurator, omul discret care descoperă poveștile ascunse ale clădirilor. Luna aceasta se „îngrijește” de Casa Mincu.

ShoppingDavid Sandu, posedat de arta frumosului

Ce formă are viciul? Minimalistă, îmbrăcată în argint sau platină, cu opal de foc, amoniţi sau lapis lazuli. Împătimitul este David Sandu, bijutierul care duce un dialog cu forma metalelor preţioase de la 13 ani.

TeatruActori în timpul liber

Victoria Dicu este actriţă la TNB şi iniţia­toarea unei noi şcoli de teatru pentru ama­tori, care chiar îi poartă numele, Victoria Art. Ne povesteşte la ce folosesc cursurile de actorie în viaţa de zi cu zi.

TeatruPrin țară - Adulţii sunt nişte copii monstruoşi

Cu Poveşti de familie şi Trilogia belgrădeană, Biljana Srblianovici a făcut din războiul din Iugoslavia contextul perfect pentru analiza umanităţii în criză.

TeatruCu canapeaua pe autostradă

Două proiectoare fixate ostentativ în ochii noştri, o canapea roşie de piele, patru actori şi o lună rotundă pe un perete – Autobahn la Sala Studio a Teatrului de Comedie.

TeatruLiteratura ca armă

Un profesor le cere elevilor săi o compunere cu titlul „Cum mi-am petrecut weekendul”.

TeatruMoşteniri, crime şi alte bucurii

Personaj: o actriţă româncă emigrată în Franţa. Intrigă: o moştenire şi o crimă (despre care aflăm mai târziu).