Muzeul din Turnul cu ceas
În 1899, la Sighişoara, se deschidea Muzeul de Istorie. Simbol al oraşului, Turnul cu ceas are 64 de metri înălţime, 6 nivele şi 110 trepte, pe care le-am urcat. Şi mai are 4 turnuleţe pe colţuri. Până în 1556, aici a fost sediul primăriei oraşului.
Cum s-a ajuns la muzeu? Josef Bacon, un colecţionar împătimit, a fost primul custode şi iniţiator al instituţiei de cultură care va purta numele „Sighişoara Veche”.
Ce puteţi vedea aici? Piese de arheologie, mobilier de lemn, de bresle, colecţie de icoane pe lemn şi sticlă. La parter, într-o sală recent introdusă în circuit sunt prezentate expoziţii temporare. Mecanismul actual al ceasului din Turn, alături de figurinele care întruchipează zeii zilelor săptămânii sunt de admirat. Secţiunea de arme şi camera de tortură sunt alte două expoziţii care merită văzute.
Sala de farmacie este, după părerea mea, cea mai interesantă. Au ales să expună obiecte şi instrumente de farmacie deoarece în Evul Mediu existau în oraş două centre spitaliceşti construite pe lângă biserici. Din farmacia „La Vulturul” provin cele mai multe recipiente. Truse chirurgicale pentru amputări şi ginecologice, diplome ale unor medici sunt închise în spatele geamurilor. Până la Sala de mobilier se urcă pe scara în spirală. Bufetul şi lada de zestre (sec. XVII), dulapul de secol XVIII, măsuţa şi ceasul rococo sunt piesele de rezistenţă. Încăperea are două vitralii, reprezentând stema Universităţii Saxone, respectiv pe cea a Sighişoarei.
Sala Meşteşugarilor. 17 însemne de bresle şi produse meşteşugăreşti sunt aici. Ceasuri de epocă sunt expuse la nivelul 5.
Ce m-a frapat la fiecare etaj? Scârţâitul îngrozitor al podinii. „Era foarte enervant la început când m-am angajat, pentru că nu mă puteam obişnui cu zgomotul. Acum, nu mai iau în seamă. Ni s-a promis că restaurările vor începe curând”, mi-a mărturisit custodele.
Odată ajunşi în Turn, priveliştea „cărămizie” a acoperişurilor e spectaculoasă. Balconul din lemn este îngust, iar pe fiecare latură, pe balustradă sunt plăcuţe cu distanţa care leagă Turnul de capitale şi oraşe importante din lume. 221 de kilometri până la Bucureşti, iar până la Belgrad sunt 365 de kilometri. Acoperişul cu turnuri şi ţigle multicolore este cel mai mândru dintre toate din oraş.
Merită o oprire şi merită să ajungeţi până sus. Aveţi de ce să vă bucuraţi.
Muzeul de Istorie din Turnul cu Ceas, Sighişoara, jud. Mureş, Piaţa Muzeului 1, deschis zilnic între orele 9:00-17:30, luni – închis