[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Anca Negoiță publicat la: 6/07/2012

Hotel Scala

Hotel Scala

A fost construită în 1920 şi, la acea vreme, era un etalon al caselor cu clasă din Bucureşti. Acum găzduieşte Scala, un boutique hotel de patru stele care dă un nou sens expresiei „art de vivre”.

Hotelul a fost deschis în 2010 şi are 11 camere (standard, superior, premium şi un apartament) care, în loc de numere, poartă nume ca Boema, Opera, Simfonia sau Aria. Casa în care se află a aparţinut iniţial medicului personal al regelui Carol I. Istoria sa începe pe vremea primelor tramvaie, într‑un­ Bucureşti interbelic în plină expansiune. În acele timpuri, Ion Moscu, o personalitate marcantă a epocii, medic român specializat la Paris, doctorul Casei Regale şi al Patriarhului României, îl angajează pe arhitectul Gheor­ghe Simotta pentru a-şi construi casa. Împreună aleg un stil neo-românesc, cu atenţie la volume şi decoraţii şi cu oarece influenţe bizantine. În stilul caracteristic al arhitectului care a proiectat şi Palatul Patriarhiei, Biserica Schitul Darvari, precum şi alte case faimoase din Capitală, cum ar fi Casa Oştirii, de exemplu. La construcţia clădirii din C.A. Rosetti au mai contribuit constructorul M. Theodorescu, o altă personalitate a vremurilor, şi „Fabrica de mobile a domnului Laurenţiu Lengyel, furnisoare a Maiestăţii Sale Regelui”.


Interiorul de azi este în ton cu arhitectura casei şi cu perioa­da din care datează. Arhitecţii şi proprietarii au ales mobilierul şi accesoriile pentru a obţine acest rezultat. S-au păstrat multe din obiectele originale, cum ar fi şemineul din recepţie, scara interioară de lemn, grinzile, uşile.


Cei care se opresc astăzi la Hotel Scala sunt, pe de-o parte, cei pasionaţi de artă şi istorie, clien­tul de tip boutique și, pe de altă parte, oamenii de afaceri care nu preferă un hotel rece, impersonal, ci unul cu persona­litate, interesați de cum arăta Bu­­cureştiul de odinioară. Este un loc pentru cei care apreciază un spaţiu intim, cu parfum de epocă. Preţurile diferă în funcţie de sezon şi variază între 89 şi 180 euro pe noapte pentru camere şi între 159 şi 290 euro pe noapte pentru apartament.


Hotel Scala, C.A. Rosetti 19, 031.104.11.11; www.hotelscalabucuresti.ro

 

Repertorium Gourmet

scala5-.jpgRestaurantul a fost inaugurat în iulie anul trecut. Mare parte din meniu este ocupat de preparate mediteraneene. O călătorie în lumea lui Dom Perignon, a specialităţilor din peşte, fructe de mare, carne, vinuri alese, a sufleurilor şi sorbeturilor de lămâie şi mentă, promit proprietarii. Oaspeţii primesc un pahar de prosecco din partea casei şi muzică live cafe concert în fiecare seară, de luni până sâmbătă, începând cu ora 20:30. Pentru aperitiv aveţi de ales între piramida de şuncă de mistreţ cu fructe exotice şi sos de fructul pasiunii, trandafiri cu smochine şi prosciutto San Daniele, găluşte de struguri cu cremă gorgonzola şi fistic sau simplul carpaccio de vită Cipriani cu rucola.

 

La primul fel încercaţi pastele Orecchiette cu ragu’ de Napoli sau risotto cu gorgonzola, pere şi nuci într-un coş de parmezan. Dacă mai aveţi loc, puteţi continua cu creveţii flambaţi în vodcă cu sos citronette şi ulei cu rozmarin. Iar ca desert, prăjitura plăcerii este o alegere bună. Dar nu daţi greş nici cu tortul Scala sau cu Nuevo Tango (fructe cu Porto). Toate acestea de servit la terasa cu mese şi scaune din fier forjat, cu feţe de masă şi pernuţe albe.