Echitație: Equestria
Este un club de echitaţie deschis în 2010 în zona Snagov. Are manejuri acoperite, un hotel cu 20 de camere, magazin cu echipamente şi un restaurant. Iar vara este înconjurat de un câmp cu floarea-soarelui.
Baza hipică se întinde pe 2,5 hectare şi are 50 de boxe pentru cai, 6 duşuri, 2 solarii (unde caii se usucă şi se încălzesc după duş, nu se bronzează, cum au crezut iniţial unii dintre noi), adăpători automate, sistem de încălzire a apei (foarte important în iernile geroase), 2 şelării, 4 locuri pentru curăţarea cailor, o zonă de spălat harnaşamentul, un loc pentru veterinar şi unul pentru potcovit.
Manejul acoperit mai mic este destinat începătorilor şi lucrului la coardă, iar manejul principal este rezervat călăreților mai avansaţi şi antrenamentelor mai specializate, de obstacole şi dresaj. Tot aici există şi tribune pentru 200 de spectatori şi un restaurant în care încap în jur de 60 de persoane şi de unde se poate asista la antrenamente şi concursuri.
Equestria se laudă cu 22 de cai, dintre care doi sunt remonţi (cai tineri, care au început abia anul acesta antrenamentul pentru a deveni cai de performanţă), doi sunt mânji mai mici, iar restul sunt dresaţi, fie pentru şcoala de echitaţie, fie pentru concursuri. Au şi doi ponei de dimensiune medie şi doi foarte mici, ideali pentru copiii pasionaţi de călărie. În plus, dacă aveţi propriul cal, îl puteţi lăsa aici în regim de pensiune la un cost de 350 euro vara şi 400 euro iarna, lunar.
Este important de ştiut că echitaţia este unul dintre cele mai sănătoase sporturi, pentru că îmbină armonios echilibrul fizic cu cel psihic, ambiţia de a obţine rezultate cu liniştea sufletească, sportul individual cu sportul de echipă. Din punct de vedere fizic, ajută la dezvoltarea frumoasă a mușchilor spatelui, abdomenului și coapselor, la menținerea echilibrului în mișcare, la reglarea respirației și coordonarea corpului prin realizarea independenței (controlate) a diverselor părți din corp, în același timp. Pentru copii, vârsta recomandată de începere este de 3-4 ani. Condiţiile țin de echipamentul minim obligatoriu (tocă, pantaloni specifici, ghete și, eventual, vestă de protecție). Altă condiție esențială este calul – un ponei sau cal de dimensiuni mai mici, foarte cuminte, „specializat” în lecții de călărie pentru copii sau pentru începători, în general. Nu în ultimul rând, e nevoie și de un instructor obișnuit cu lecțiile cu copii de diverse vârste.
Toate aceste reguli se aplică, adaptat, unui începător de orice vârstă. Acesta trebuie să știe că echitația poate fi un sport uneori periculos, dacă nu se respectă o conduită de comportament în preajma calului, sau dacă nu poartă echipament de protecție. De asemenea, trebuie să știe că echitația se învață practicând-o, și anume venind, cel puțin la început, la ședințele de călărie într-un ritm susținut, nu ocazional; de asemenea, trebuie să știe că o plimbare călare plăcută, la câmp sau pădure, nu înseamnă că elevul stăpânește acest sport – dresajul sau săriturile reprezintă o „supraspecializare” în acest sport.
O lecţie individuală de jumătate de oră cu un antrenor costă 60 lei, una de o oră costă 110 lei, iar un abonament conţine 10 lecţii, plus una gratuită şi costă 500 lei (în cazul celor de 30 de minute) sau 1.000 lei (în cazul celor de o oră).
Din punct de vedere competițional, clubul organizează regulat 6 concursuri naționale de echitație anual, inclusiv Cupa Equestria și Marele Premiu al Municipiului București (reluat în 2011 după o pauză de 4 ani). De asemenea, Equestria dorește să intre în curând și în circuitul internațional de concursuri.
Club Equestria, Hipodromului FN, sat Tâncăbeşti, comuna Snagov, judeţul Ilfov, 0733.727.617; www.equestria.ro