Carol Parc Hotel
Pe vârful Dealului Filaret, în cel mai înalt punct natural al Bucureştiului, se află un small luxury boutique hotel de 5 stele. Carol Parc Hotel a fost inaugurat acum cinci ani în fostul palat Şuter de la 1906.
Fiecare dintre cele 17 camere şi suite ale hotelului are un design diferit. Iar restaurantul, piano-clubul, terasa-lounge, barul privat şi sălile de conferinţă sunt decorate în stil clasic-princiar. În plus faţă de ambianţa aristocratică, cei de la Carol Parc Hotel se laudă cu discreţie şi securitate.
Motiv pentru care printre oaspeţii trecuți în registrul hotelului se numără personalităţi ca Secretarul General al Naţiunilor Unite, excelenţele lor, Prinţul şi Prinţesa Liechtenstein, preşedinţi de stat, diplomaţi şi celebrităţi internaţionale. De altfel, hotelul se află pe Hot List Conde Nast Traveler – Cele Mai Bune 130 de Hoteluri şi Resorturi din Lume şi a câştigat titlul de Cel Mai Bun Hotel din România în 2008.
Construit de unul dintre apropiaţii prieteni ai Regelui Carol I, acesta a fost proiectat în stil neo-brâncovenesc de arhitectul francez Redont şi arhitectul elveţian Adolf Şuter (prieten apropiat al familiei regale) ca loc de întâlnire a elitei sociale a oraşului, un mic palat pe creştetul unei podgorii ce dezvăluie o panoramă superbă asupra capitalei.
Povestea începe din anul 1895, când Regele Carol I al României a transformat mlaştinile din jurul Dealului Filaret într-un parc, cu ocazia organizării Expoziţiei Universale de la 1906. Şuter s-a mutat în palat în 1907, urmând ca, la scurt timp după moartea Regelui, să se mute înapoi în Elveţia şi să-l vândă unui bancher grec. Acesta îl dăruieşte ulterior amantei sale, o franţuzoaică, cea mai frumoasă femeie a vremii din Bucureşti şi soţia unui renumit politician. În perioada comunistă clădirea a fost transformată în sediu al Partidului Comunist şi apoi în sediul Serviciilor Secrete Ruse (NKVD) în România.
Începând din 2003 proprietatea a intrat într-un proces de restaurare minuţioasă (care a durat 4 ani şi a costat 6 milioane de euro).
Aşezat în capătul unei străzi „cul de sac”, Carol Parc Hotel este „păzit” astăzi în trei puncte de parcul Carol, Mitropolia Română şi Palatul Parlamentului. Aici se poate ajunge fie pe Aleea Şuter, fie pe strada Xenofon, o scară urbană veche de 200 de ani. Zona era foarte atrăgătoare în acea perioadă, așa că Şuter a proiectat şi alte vile din împrejurimi, cât şi pe strada care îi poartă acum numele.