[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Costin Mihalache publicat la: 4/04/2012

Bruxelles, oraşul unde Europa miroase a vafe

Bruxelles, oraşul unde Europa miroase a vafe

Bruxelles nu e orașul de care să te îndrăgostești la prima vedere. Probabil că nici la a doua. Însă oamenii care îl locuiesc îl transformă într-un spațiu cosmopolit și plin de culoare.

Nu știu cum se simte în timpul săptămânii locul unde europenii se întâlnesc pentru a decide soarta celorlalți europeni. Însă în weekenduri, Bruxelles pare un oraș liniștit, cu turiști impregnați de mirosul vafelor şi aflați, probabil, în drum spre cea de-a douăsprezecea bere belgiană din ziua cu pricina.

 

Mi s-a spus că belgianul clasic – respectabil, cum ar veni – preferă să se refugieze în afara orașului și să revină zilnic în Bruxelles pentru a munci (cam 600.000 de persoane), lăsând centrul la îndemâna celor veniți din afara orașului, în căutarea unei vieți mai bune. Am mai aflat cu surprindere că, printre aceștia, românii reprezintă o comunitate destul de importantă: spre 10% din populația regiunii.

 

Nu aveam cum să ratez, bineînțeles, Piața Mare, integrată deja în patrimoniul Unesco, un spațiu ocupat seara de tineri care discută așezați pe jos sau care-și afirmă nemulțumirile într-o dezordine oarecum organizată. A doua zi dimineață, aceeași piață găzduia standurile cu flori și adunările cercetașilor belgieni. Pe Manneken-Pis, l-am surprins pe omulețul pișăcios, moștenit până și de băile casnice neaoșe, într-una dintre ținutele sale de sărbătoare. Se pare că are peste 800 de asemenea costume și este mai tot timpul asaltat de zeci de turiști care-i fac poze.

 

Vă recomand să beți o cafea (excelentă) pe terasa hotelului Metropole. Nu este nicidecum ieftină, însă merită, mai ales dacă faceți o vizită barului și holului hotelului omonim de 5 stele, pentru minunata atmosferă de sfârșit de secol XIX decadent.

 

Din punct de vedere culinar, în speță carnivor, restaurantul Amadeus este de mare inspirație: niciodată nu mi-aș fi imaginat că o vacă împăiată, o bibliotecă mirosind a cărți vechi, vinul casei vândut la centimetru și coastele de porc à volonté fac casă bună împreună.Înainte să închei scurta relatare, țin să vă recomand un nou spațiu care urmează să fie deschis în zona Parlamentului European, pe Clos du Parnasse 3E, la inițiativa a două profesoare românce (Mirela Niţă şi Ioana Belu) și a colaboratorilor cu care au creat ONG-ul EuropaNova. Cursuri de limbi străine, spațiu de evenimente și, nu în ultimul rând, o librărie multilingvă, unde se găsesc cărți în limbile Europei Centrale și de Est. Lectură plăcută!