[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 4/07/2012
Biserica Evanghelică din Râșnov. Episodul II

Biserica Evanghelică din Râșnov. Episodul II

Sașii evanghelici din Rășnov se închinau aici. 1384 este anul zidirii acestui edificiu cu caracteristici romanice și gotice: ferestre în arc frânt, bolți cu ogive (stelate sau în cruce), console tronconice.

De la atelierele de cărămidărie, sticlărie și fierărie din Râșnov provin unele dintre materialele folosite la ridicarea lăcașului. Cel mai mare ajutor însă a venit din partea populației săsești locale. Silezianul Johann Prause este cel care a construit orga din interior (1781). Recent reparată, orga este astăzi în centrul atenției la concertele și festivalurile de muzică, susținute periodic în monumentul de secol XIV.

Biserica a conservat în mare parte structura medievală, bazilicală, cu trei nave de înălțimi diferite, separate prin stâlpi de secțiune dreptunghiulară și arcade în arc frânt, turn masiv în partea vestică a navei centrale și sanctuar poligonal, susținut de contraforturi în retragere.

În urmă cu doi ani biserica a fost restaurată. Din fonduri proprii. În interior, băncuțe verzi cu spătar au fost așezate în partea din față, iar cele fără spătar către ușă. „Am schimbat așezarea lor pentru că astăzi la biserică vin mai mult persoanele în vârstă, femeile, și ele au nevoie de sprijin. Pe vremuri, băncuțele fără spătar erau rezervate pentru fetele și femeile care purtau costumul specific, cu fundă mare la spate, iar spătarul le-ar fin încurcat. Ca să fie protejate, bărbații se așezau pe scaunele din lateral”, au fost precizările ghidului.

De tavan sunt agățate însemne ale breslelor și vecinătăților, în biserică se mai păstrează și bazinul de botez de la 1854, clopote și steme ale Rîșnovului vechi.

Odată cu renovarea, a fost descoperită o frescă din vechea pictură care fusese văruită în timpul Reformei religioase, la 1500. De asemenea, altarul este interesant mai ales că înfățișează discret un tablou care este o clona a celebrei „Cina cea de Taina” a lui Leonardo da Vinci. Amvonul bisericii datează din 1680.

Cutremurul din 1802 a provocat distrugeri mari turnului. Reconstruit până în 1804, turnul avea o înălţime de 13 metri şi era prevăzut în vârf cu un glob aurit şi o stea. Cu toate amputările care au transformat-o, dimensiunile generale actuale sunt de 50mx20m, bazilica sașilor este al doilea monument medieval, ca mărime, după Cetate.

Prețul unui bilet de vizitare este 2 lei și puteți solicita și ghid, iar un pliant cu informații despre lăcaș costă 4 lei. Suveniruri găsiți la intrare: obiecte din ceramică, albume, CD-uri cu muzică bisericească. Program de vizitare: Luni: închis, Marți – Sâmbătă: 10:00 – 17:00, Duminică: 13:00 – 16:00.

Citește și "Oraşul rozelor. Episodul I"