[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 4/04/2012

Atra Doftana, hotel de designer

Atra Doftana, hotel de designer

Anul trecut obţinea locul 1 la Anuala de Arhitectură Bucureşti. Este un design hotel aflat la numai o oră şi jumătate de capitală, într-o privelişte care îţi taie respiraţia.

Apucați drumul DN1 spre Câmpina, destinația Valea Doftanei. Pe malul lacului Paltinu, după ce traversați Barajul cu același nume (dacă nu știați, funcționează din 1970), patru acționari din București au construit o pensiune de 5 margarete (un milion de euro a fost investiția), cu doar 8 camere, sală de fitness și saună, însă asta nu este totul. Arhitectura este una care iese din tiparele zonei.

 

Noi am ajuns la destinație după o oră și un pic, pe un drum județean mai bun decât ne așteptam, în prima zi cu 24 de grade din această primăvară. Surpriza a venit când am intrat în pădure, lăsând în stânga prăpastia și în dreapta câteva case țărănești, unele părăsite, însă cu farmec local. Atenție, aici nu veți depăși 5 kilometri la oră, mai ales că drumul nu este asfaltat. Aventura are însă final fericit, impactul a fost uriaș mai ales când am parcat mașina pe acoperișul pensiunii, lângă intrarea din sticlă, care amintea de piramida de la Muzeul Luvru.

 

la-camera.jpgCamerele albe sunt ascunse în panta malului, cu vedere către lac, în așa fel încât de cealaltă parte a apei pensiunea să arate ca un fagure de miere. Pereții sunt tapetați cu scânduri de brad vopsite tot în alb, singurele pete fiind bulinele de pe mochetă și televizorul negru.

 

Serviciile de aici sunt exclusiviste. La fel și prețul camerei pe noapte: 290 de lei, preț în care este inclus micul dejun, accesul la saună și sala de fitness, dar și plimbarea cu bicicleta sau raftingul.

 

Curiozitatea ne-a împins și am coborât treptele pentru a ajunge la recepție. Camerele albe sunt ascunse în panta malului, cu vedere către lac, în așa fel încât de pe malul opus pensiunea să arate ca un fagure de miere. Pereții sunt tapetați cu scânduri de brad vopsite tot în alb, singurele pete fiind bulinele de pe mochetă și televizorul negru. Designerii au avut grijă să ascundă orice cablu.

 

Restaurantul este practic îngropat în mal, iar în mijloc, pentru a ascunde câteva instalații de apă, a fost construit un șemineu din tablă care arată ca un clopot-gigant. Localul are 50 de locuri şi un meniu a la carte axat pe produse organice şi preparate din bucătăria internaţională.  În viitorul apropiat promit să aibă ca invitaţi chefi cu stele Michelin.  

 

Meniul. Deși te-ai aștepta să găsești mâncare tradițională, bucătarul care vine tocmai de la Curtea de Argeș are însă o listă cu preparate internaționale: de la salate mediteraneene (12,5 lei), Quiche Lorraine (15 lei), până la piept de rață cu ananas caramelizat (49 lei) și foie gras cu fructe de pădure (38 lei) – cel mai cerut de clienți. Gazdele se laudă cu cașcavea, marcă înregistrată Valea Doftanei, un cas nefermentat, puțin sărat și afumat. Ni s-a părut o brânză fină, dulceagă, cu stil între brânzeturile românești. Nu le spuneți localnicilor că este  brânză sau cașcaval pentru că se supără. E cașcavea. Preparat care are și un festival dedicat. O plimbare până la Atra Doftana merită oricând, chiar și pentru câteva ore. Nu vă veți sătura de priveliște!

 

Info

atraa6.jpgAtra Doftana este un proiect a patru prieteni - Emil Munteanu, Eduard Dimitriev, Ştefan Mustaţă şi Răzvan Florea.  Ei îşi doreau un design hotel integrat în natură.

 

Trei sferturi din clădirea Atra Doftana se află în pământ, pe malul lacului Paltinu, iar parcarea, cu o capacitate de 12 locuri, se află pe acoperişul pensiunii. Materialele folosite sunt în mare parte naturale. Pentru placarea pereţilor au fost folosite lambriuri din lemn. În băi, pe holuri şi la recepţie a fost folosită marmură.

 

Pensiunea se află pe malul Lacului Paltinu din Valea Doftanei, în satul Teşila (judeţul Prahova), la aproximativ o oră şi jumătate de aeroportul Băneasa. Terenul, care se întinde pe o suprafaţă de 3.500 de metri pătraţi, a fost ales pentru panorama oferită. O privelişte cu potenţial să îi relaxeze şi pe cei mai activi urbani.

 

Pensiunea are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Cea mai mare parte este ocupată de spaţiile comune (recepţie, restaurant, dining, utilităţi). Atra Doftana are opt camere de aproximativ 25-28 metri pătraţi fiecare. Capacitatea totală este de 20 de locuri. Pensiunea are un living modular şi este dotată cu proiector şi tot ceea ce este necesar pentru conferinţe (vara, cele mai multe workshop-uri se desfăşoară pe malul lacului).

 

Atra mai are o sală de fitness, saună, o terasă exterioară acoperită, un spaţiu pentru grătar, un spaţiu de relaxare pe malul lacului Paltinu şi un spaţiu de joacă pentru copii şi pentru activităţi în aer liber ca mountain bike, caiac-canoe sau pescuitul sportiv.

 

Județul Prahova, Comuna Valea Doftanei, sat Teșila, Fundătura Cerbului 780B,  0735.020.110, 021.212.39.34, www.atradoftana.ro