BeWhere the Fest is! - Ideo Ideis
Conceptul de Ideo Ideis s-a născut în vara anului 2006, la iniţiativa unor tineri. Încă de la prima ediţie, Ideo Ideis şi-a propus să susţină ideea de teatru clasic şi simplu, de „teatru în teatru”, nu outdoor, nu underground, nu undercloud, ci on stage
Aceasta a fost poate singura limitare impusă. În competiţie intră, în fiecare an, 9 trupe de teatru formate exclusiv din liceeni, alese în urma unei preselecţii.
Trupele selectate îşi prezintă spectacolele pe scena Ideo Ideis pe parcursul a 3 zile, în faţa juriului şi a spectatorilor. Totul culminează cu gala decernării premiilor. Juriul Ideo Ideis a avut în componenţă, până acum, oameni ca: Marius Manole, Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Adrian Titieni, Vlad Zamfirescu, Mihaela Sîrbu, Voicu Rădescu, Alina Herescu. Încă de la prima ediţie a festivalului, preşedintele de onoare al juriului este actorul Marcel Iureş. Organizatorii festivalului sunt Andreea Borțun şi Alexandru Ion.
Ideo Ideis
Alexandria, ediţia a VII-a, 13-22 august
Cătălin Ştefănescu despre Ideo Ideis
„Dincolo de povestea extraordinară a venirii lui pe lume, Festivalul Ideo-Ideis e, în primul rând, o şcoală alternativă. Un spaţiu în care educaţia nu se construieşte după modele-grilă, ci după valori esenţiale pe care şcoala obişnuită le-a uitat. La Alexandria – vreme de câteva zile, o dată pe an – solidaritatea, încrederea, creativitatea, respectul pentru celălalt și pentru munca lui, plăcerea jocului și bucuria de a gândi liber se întâlnesc într-un teritoriu al experienţei teatrale. De la discuţiile din noapte, la spectacolele eveniment, realizate de profesioniști, la filmele de cinematecă, la lecțiile de improvizaţie, la atmosfera de pe terasa festivalului, de la valoarea spectacolelor realizate de tinerii liceeni care vin aici, până la seriozitatea cu care se construiește tot acest eveniment unic, orice-ai zice, oricum ai formula, nu e suficient. Așa ceva trebuie văzut și trăit”.
Marius Manole despre Ideo Ideis
„Am văzut cu ochii mei cum a crescut acest festival. Am văzut cum de la an la an a evoluat la toate capitolele... Un oraş care nu are nici cinematograf, nici teatru, are cel mai tare festival pentru elevi din ţară. De cele mai multe ori, văzând spectacolele celor din concurs, uiţi că eşti la un festival de teatru de amatori. Frumoşi, tineri, talentaţi şi, mai ales, puri. Nu toţi vor da la teatru, nu toţi vor să se facă actori. Unii nu sunt lăsaţi de părinţi, pentru că e o meserie care nu aduce bani. Păcat. Printre ei sunt copii extrem de talentaţi. Important e că aşa se pregăteşte viitorul nostru public de teatru. Se educă. Nu vor intra în sala de teatru cu sucuri, pufuleţi, telefoane deschise, nu vor vorbi între ei, pentru că ştiu, din proprie experienţă, cât de greu e să stai acolo, pe scenă”.