Actori în timpul liber
Victoria Dicu este actriţă la TNB şi iniţiatoarea unei noi şcoli de teatru pentru amatori, care chiar îi poartă numele, Victoria Art. Ne povesteşte la ce folosesc cursurile de actorie în viaţa de zi cu zi.
Cui se adresează această şcoală? Care este finalitatea unui modul de actorie?
Tuturor. Avem grupe de adulţi şi grupe de copii. Am lucrat însă şi cu o grupă formată din participanţi care aveau vârste între 14 şi 48 ani. Profesorii sunt actori profesionişti şi pedagogi cu experienţă, majoritatea joacă la Teatrul Naţional şi la Evreiesc. Cursul vizează dezvoltarea personală şi manifestarea dezinvoltă a personalităţii în diverse situaţii scenice. Şi în viaţa personală. Pe parcursul a trei luni, se creează un spectacol, pe care ei îl vor prezenta pe scenă la final. Am avut însă cursanţi care au urmat cursurile chiar şi de şase ori. În fond, este o modalitate foarte plăcută şi interesantă de a-ţi petrece timpul liber şi de a te cunoaşte mai bine pe tine.
Care sunt motivaţiile celor care se înscriu la aceste cursuri?
Ajunsă la noi, o persoană învaţă să comunice mai eficient cu cei din jur, ajunge să capete curaj, stăpânire de sine şi mai mult control asupra emoţiilor. Îi sunt stimulate creativitatea, fantezia şi spiritul ludic, ajunge să exploreze modalităţi noi de exprimare verbală şi gestuală, să-şi controleze corpul şi emoţiile, să aibă curaj să reacţioneze fără blocaje. Şi, mai ales, să se simtă bine şi să se elibereze de grijile cotidiene.
Aveţi cursanţi care îşi doresc o profesie legată de teatru?
Da. Încercăm să le prezentăm această meserie cu toate aspectele ei, astfel încât decizia finală, care le aparţine în totalitate, să fie corectă.
Te prinde rolul de profesoară?
Prima meserie a fost cea de profesor, am terminat liceul pedagogic, am şi predat ceva timp. Apoi a venit cea de actor. Îmi plac amândouă şi cred că le fac cu dăruire.