Vasile Ernu, în dialog cu „Intelighenţia rusă azi”
La Editura Cartier a apărut volumul „Intelighenţia rusă azi”, de Vasile Ernu - traducere din limba rusă de Vladimir Bulat.
„Cartea a luat naştere în aceste peregrinări pe care le-am avut în Rusia în ultimii 7 ani, în care am cunoscut foarte multă lume aparţinând celor mai active grupuri ale intelighenţiei ruse. Am avut ocazia să particip la dezbateri, la evenimente, la discuţii interminabile şi mi-am făcut mulţi prieteni. Volumul cuprinde un set de interviuri, sau discuţii şi dezbateri transformate în interviuri, cu personalităţi din diverse domenii şi de orientări foarte diferite. Pe lângă intelectuali foarte cunoscuţi, veţi întâlni şi teme care mă interesează în mod special şi pe care le discut cu oameni competenţi în domeniile respective” – Vasile Ernu.
Scriitorul s-a născut în 1971, în URSS. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie din Iaşi (1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revisteri Philosophy&Stuff şi redactor al reviste Idea artă+societate.
În 2009 a publicat volumul Ultimii eretici ai Imperiului, la Editura Polirom, carte care a apărut anul acesta în Italia şi este în curs de apariţie la Editura Ad Marginem din Rusia. Volumul a fost nominalizat la Premiul pentru Eseu al revistei Observatorul cultural şi a primit Premiul Tiuk! 2009.
În 2010, publică (Editura Polirom) împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu volumul “Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc”.
Este unul dintre coordonatorii volumului “Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu” (Editura Cartier 2008).