
“Sănătatea are gust”, o nouă carte semnată Mihaela Bilic
"Sănătatea are gust" este, mai mult decât o simplă carte de nutriţie, şi o pledoarie pentru a transforma mâncarea într-un aliat, spune Bilic. Nutriţionista propune cititorilor să redescopere bucuria de a mânca împreună cu familia şi prietenii.
“Nu există alimente toxice sau alimente sănătoase; dar cantitatea, frecvenţa si modul in care le consumăm, le pot transforma în duşmani”, spune aceasta.
Evenimentul de lansare este adresat publicului larg şi are loc în Bucureşti în perioada 24-26 octombrie, într-un cadru special amenajat de studiourile Castel Film, în care gospodinele din Ţara Făgăraşului vor pregăti bucate tradiţionale, alături de alţi bucătari de soi, care vor crea un adevărat periplu gastronomic prin bucătăria românească, în cadrul a 6 scene autentice, rupte din viaţa de zi cu zi a românilor, dar de care am cam uitat.
„Deşi pare surprinzător, din postura de medic nutriţionist vă invit să redescoperim împreună tradiţiile culinare româneşti care fac parte din identitatea noastră, ne umplu sufletul de emoţie şi, nu în ultimul rând, ne ajută să fim sănătoşi. Mâncarea la români a fost pusă întotdeauna la loc de cinste, a fost prilej de sărbătoare şi bucurie, fiind mereu însoţită de băutură, cântec, joc şi veselie. Când anume am pierdut această bucurie şi plăcere este greu de spus, însă eu vă propun să dăm paginile înapoi, ca într-o carte, până la… amintirile din copilărie. Acolo, în poveştile bunicilor ospăţul ţinea 3 zile şi 3 nopţi şi tot acolo mirosea a cozonac de sărbătoare şi a ciorbă cu afumătură în toiul iernii. Și, cu siguranţă, nu-şi aminteşte nimeni să fi fost bolnav…”
“Am adus laolaltă aromele plăcintelor din copilărie şi bunicile din Ţara Făgăraşului, serbarea câmpenească cu grătarele ei fumegânde, mâncarea la cazan din autoserviri şi cantine, masa boierească cu fast şi eleganţă. Nu am uitat nici shaorma sau covrigii de la colţ de stradă, iar cafeaua şi ciocolata le-am pus acolo unde merită, adică într-un colţ de rai”, spune dr. Mihaela Bilic.
“Noi venim la Bucureşti să dăm o mână de ajutor... Aşa că, fiţi siguri că o să mâncaţi pită de casă adevărată, coaptă pe vatră şi ciorbe ca în Ardeal, zacuscă domolită în cazanul de tuci, orez cu lapte şi prune uscate de la Şona, ceapă roşie şi slănină fiartă în moare de varză...astea şi muuulte altele le-om stingem cu un sirop de brad sau de afine, ori un rachiu de poame, după caz”, spune Elena Daniela Graură, reprezentanta echipei gospodinelor din Ţara Făgăraşului.
Evenimentul are loc în Metropolis Center, pe Iancu de Hunedoara 55-57, la Loft.
Pentru publicul larg, biletul de intrare costă după cum urmează: între orele 13 -18: carte + autograf + degustare de bucate = 100 lei, după ora 19: carte + autograf + ospăţ + lăutari = 150 lei. Cartea poate fi găsită în toate librăriile la preţul de 90 lei.
Despre “Sănătatea are gust”
În cele 640 de pagini sunt strânse experienţele de peste 15 ani ca medic nutriţionist ale dr. Mihaela Bilic, dar si observaţiile culinare pe care aceasta le-a descoperit din postura omului căruia îi place să gătească şi apreciază plăcerea de a mânca.
„Am ascultat, am pus întrebări, am citit, am experimentat pe pielea mea şi tot ce am aflat vreau să vă împărtăşesc şi vouă, cei cărora le pasă de ce este în farfurie. Am jucat pe rând rolurile medicului specialist în nutriţie, al psihologului, al bucătarului, al pacientului supraponderal sau al viciosului gurmand. Concluzia însă a fost una singură: nu mâncarea e de vină, ci felul în care noi o folosim”, spune dr. Mihaela Bilic.
În cele 55 de capitole ale cărţii, cititorul descoperă că nu există niciun aspect sau etapă din viaţa noastră care să nu beneficieze de un aliment „prieten”. De la bărbaţii cu burtică la copiii mofturoşi, de la persoanele cu hipertensiune arterială la cei cu anemie, de la iubitorii de dulciuri la fanaticii de produse BIO, de la doamnele cu metabolism lent la doritorii de performanţe sexuale, toţi îşi vor găsi sfaturi şi răspunsuri personalizate. Mai mult, dr. Bilic a „condimentat” totul cu secrete şi curiozităţi culinare, a desemnat alimente „vedetă” şi a constituit topuri şi a încercat să „îndulcească” vocea medicului.