[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 22/10/2012
Sibiu Astra Film Festival Sibiu s-a desfăşurat în perioada 15-21 octombrie.

Câştigătorii Astra Film Festival 2012

Câştigătorii Astra Film Festival 2012

Astra Film Festival s-a încheiat în acest weekend, fiind anunţate şi filmele câştigătoare.

La festival au fost prezenţi sute de profesionişti din lumea filmului, care au asistat, pe lângă proiecţii, la masterclass-uri şi ateliere desfăşurate pe mai multe zile: Roma Stories, Profesia de documentarist (prezentat de Petr Lom), Documentarul de investigaţie, dar şi o reuniune Docstories Marea Neagră.

Juriul a fost format din Luciano Barisone (directorul Festivalului Internaţional de film documentar din Elveţia Visions du Reel), Sorin Botoşeneanu (Decan al Facultăţii de Film din cadrul UNATC I. L. Caragiale din Bucureşti), Hanka Kastelicova (producător executiv al departamentului Film Documentar HBO Europa), Rene Kubasek (directorul Centrului Ceh), Cristian Niţulescu (membru CA SRTV), Christophe Pomez (consilier pe probleme de cinema şi teatru al Ministerului Culturii din Franţa), Cristi Puiu (regizor şi scenarist), Michael Stewart (andropolog şi director al festivalului de film documentar Open City Londra).

Marele Premiu Astra Film 2012 a fost câştigat de „Cântec de leagăn din Phom Penh (Phom Penh Lullaby”, în regia polonezului Pawal Kloc. Filmul spune povestea lui Ilan Schickman care a plecat din Israel visând la o nouă viaţă. Acum el locuieşte în Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmeră, Saran, si fiicele lor, încercând să-şi câştige existenţa ca ghicitor ambulant.

„Se crede cel mai bun (He thinks he’s the best)” a primit Premiul Astra pentru cel mai bun documentar în competiţia internaţională. Regizoarea Maria Kuhlberg vorbeşte despre traumele din copilărie care te pot marca toată viaţa.

„Cheltuieli comune (Common Ground”) a primit premiul Astra pentru cel mai bun documentar, competiţia România. Filmul „Noosfera” a primit Premiul „Realităţii Româneşti”.

Premiul pentru cel mai bun documentar, competiţia Eco CinematogrAFF i-a revenit filmului „Gone Wild” a lui Dan Curean. Este un film despre caii sălbatici din Letea. La competiţia Student au fost premiate două filme: „Schimburi cuşer (My kosher shifts)” şi „Ultima stradă (Ultima calle)”.

Premiul special acordat documentarului românesc a mers către „Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei”.

 

AFF2012 în cifre

În total, la ediția din acest an au fost :

- 300 de ore de proiecție în cele trei săli ale Casei de Cultură a Sindicatelor

- 83 de filme în premieră naţională sau internaţională

- 46 de filme in programele din afara competiţiei.

- 54 de filme participante în cele patru secţiuni ale competiţiei.

- 71 de ţări înscrise la începutul anului pentru preselecţie.

- 83 de filme prezentate în premieră naţională sau internaţională.

- 150 de voluntari în echipa de organizare a festivalului; 100 din Sibiu, ceilalţi din restul ţării.

- 1172 de filme înscrise în preselecţia festivalului, la începutul acestui an.

- 6000 de copii  la secţiunea Astra Film Junior.

- 50.000 de persoane la Festivalul de Film Documentar Astra.