Bisericile Muzeului Ţăranului – expoziţie de fotografie
Muzeul Naţional al Ţăranului Român găzduiesc în perioada 27 aprilie-13 mai 2012, la Sala Foaier, expoziţia de fotografie Bisericile Muzeului Ţăranului.
Expoziţia cuprinde imagini mai puţin cunoscute ale celor şase biserici din lemn care se află în custodia Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
În cartea Horia Bernea – Câteva cuvinte despre muzeu, cantităţi, materialitate şi încrucişare, Irina Nicolau scria: „1991 şi mai târziu. Începe să salvăm biserici vechi de lemn. La Mintia, Bejani, Groşii Noi, Troaş, Juliţa, Lunca Moţilor. Două vor fi aduse la Bucureşti şi expuse, cea de la Mintia, în Sala Reculegere, cea de la Bejani, în curte. Celelalte patru, restaurate, păzite şi îngrijite, vor fi conservate în situ. Premieră românească. Evident, ideea a fost a lui Horia Bernea”.
Datând din secolul al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparţinând zonei Aradului (Groşii Noi, Juliţa, Troaş) şi Hunedoarei (Lunca Moţilor, Bejan), care fac obiectul acestei expoziţii, este o elocventă mărturie a măiestriei meşterilor ţărani-zugravi.
Se păstrează în câteva medalioane momente din Geneză, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Orantă încadrată de arhangheli şi îngeri, chipuri de prooroci şi muceniţe. în decor de arcade.