Balkanik Festival își deschide porțile vineri, 9 septembrie, la Grădina Uranus din București (str. Uranus 144), începând cu ora 14.00.
Balkanik Festival 2016 - ce poți face în timpul zilei la Grădina Uranus
Ediţia a şasea a Balkanik Festival va avea loc în acest weekend, între 9 şi 11 septembrie, în Grădina Uranus.
Festivalul devine anul acesta o platformă unde muzica de tradiție orală din Europa de Est se întâlnește pe aceeași scenă cu artiști din Siria, Turcia, Italia, Egipt și Rajasthan.
Pe lângă concertele zilnice, la Grădina Uranus se vor defășura zilnic evenimente alternative, spectacole, acrobații, jam sessions cu fanfare, expoziții de fotografie, demonstrații live de meșteșuguri uitate, un târg cu 37 de artizani locali și designeri contemporani și nelipsitele food court și coffee lounge.
Sâmbătă, 10 septembrie, de la 16.00 la 18.00,va avea loc un jam session ce va naște o colaborare inedită întreFanfara Shukar din Zece Prăjini și Fanfara Extraterestră. Fanfara Shukar, fosta Fanfară din Zece Prăjini, care l-a acompaniat pe Ovidiu Lipan Țăndărică în concerte, cu un palmares de sute de concerte și zece albume, 3 ani la teatrul Zingaro din Aubervilliers, Paris și turnee în întreaga lume, alternează muzica autentică de fanfară din zona Moldovei, cântată la nunți, botezuri, înmormântări sau hora satului – cu muzică pan-balkanică: muzică romă, de fanfară, muzică cu influențe grecești, sârbești, armenești, turcești, klesmer, folk și etno.
Duminică, 11 septembrie, de la 17.30, Actores Alidos – Galanìas (Italia) prezintă un repertoriu de cântece pentru femei, bazat pe tradiția sardiniană, refăcute într-o cheie polifonică și inovativă, de către Valeria Pilia, lidera qvartetului.
În cele 3 zile de festival, vor putea fi văzute 2 expoziții permanente de fotografie documentară și o expoziție de colaje – Ultima Transhumanță/The Last Transhumance, o selecție de fotografii din cadrul proiectului etnografic și sociologic despre dispariția unui stil de viață milenar al ciobanilor din Europa, realizat de Dragoș Lumpan și București Demolat de Cristian Bonciocat, o arhivă de imagini ce poate deveni un instrument de lucru cu funcție de recuperare culturală, de reparație morală ce s-ar mai putea aduce azi porțiunii trupului de oraș afectat. (Design expoziție/ Ciprian N. Isac - Atelierul de grafică).