[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Petre Zarioiu publicat la: 7/02/2012

Amos Oz, prezent la Bucureşti în perioada 27-28 februarie

Amos Oz, prezent la Bucureşti în perioada 27-28 februarie

Unul dintre cei mai importanţi scriitori israelieni, Amos Oz, va fi prezent în Bucureşti în zilele de 27 şi 28 februarie, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi a Ambasadei Israelului la Bucureşti.

oz-1_credit-foto-colin-mcpherson.jpgScriitorul va susţine o conferinţă de presă luni, 27 februarie, de la ora 12:00, la Hotelul Intercontinental, iar de la la ora 18.30 la Ateneul Român va avea loc conferinţa Amos Oz în dialog cu Gabriel Liiceanu. Biletele pentru conferinţă vor fi puse în vânzare marţi, 21 februarie.

Marți, 28 februarie, de la ora 11:00, Amos Oz va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Palatul Facultăţii de Drept.

De la ora 17:00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) va fi lansată seria de autor „Amos Oz” a Editurii Humanitas Fiction, cu volumele Odihnă desăvârşită, Cutia neagră, Cum să lecuieşti un fanatic, Rime despre viaţă şi moarte, Poveste despre dragoste şi intuneric şi Scene de viaţă campestră. La eveniment vor vorbi Amos Oz, Marlena Braester, Ioana Pârvulescu şi Denisa Comânescu.

În curs de apariţie în seria de autor „Amos Oz” sunt romanele Dealul Sfatului Nelegiuit, Pantera din subterană (ambele în traducerea lui Any Shilon), Soţul meu, Michael, precum şi cartea pentru copii Soumchi (ultimele două în traducerea Ioanei Petridean).

Amos Oz s-a născut la Ierusalim, în 1939, într-o familie de cărturari şi profesori, originară din Polonia şi Rusia. Figura tutelară a familiei, aşa cum apare şi în romanul său autobiografic, Poveste despre dragoste şi întuneric, este fratele bunicului patern, profesorul doctor Joseph Klausner.

Tatăl lui Amos Oz, Yehuda Arieh Klausner, deşi studiase literatura şi istoria în Polonia, cunoştea 17 limbi şi avea o cultură vastă, va rămâne în umbra unchiului său, fiind nevoit să accepte un post de bibliotecar, în timp ce mama lui, Fania, va ceva în faţa greutăţilor şi a lipsurilor vieţii de emigrant şi se va sinucide când Amos împlinea vârsta de 12 ani.

amos-oz-nwsl-2012.jpgLa vârsta de 15 ani, adolescentul fragil şi crescut printre cărţi se răzvrăteşte împotriva tatălui şi părăreşte Ierusalimul. Se stabileşte în kibbutzul Hulda, unde îşi va schimba numele de familie, devenind Amos Oz. Primele volume le publică când avea doar 20 de ani.

A absolvit Facultatea de Filozofie a Universităţii Ebraice din Ierusalim, apoi a revenit în kibbutz, unde a practicat agricultura şi a predat la liceul local timp de 25 de ani, până în 1986, când se mută împreună cu soţia şi fiul său în oraşul Arad, pe ţărmul Mării Moarte.

Scriitorului israelian i-au fost acordate până în prezent zece titluri Doctor Honoris Causa, iar din 1965 până în prezent Amos Oz a publicat 35 de cărţi, dintre care 13 romane, patru volume de povestiri şi nuvele, cărţi pentru copii şi nouă volume care cuprind eseuri şi articole. Cărţile lui Amos Oz au fost traduce în 42 de limbi, în 43 de ţări.