[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
publicat la: 20/11/2012
Black Friday este sărbătorită anul acesta și în România, pe 23 noiembrie

„Black Friday” sau „Vinerea neagră” – sursa numelui celei mai aglomerate zile din magazinele americane

„Black Friday” sau „Vinerea neagră” – sursa numelui celei mai aglomerate zile din magazinele americane

Concept relativ nou în țara noastră, Black Friday se bucură de un succes din ce în ce mai mare printre consumatori, dar mai ales printre proprietarii noștri de magazine, care au avut anul trecut vânzări de milioane de euro, epuizându-și marfa din stoc în câteva minute.

Vă spuneam aici ce bine le-a mers magazinelor de electronice din România cu un an în urmă, în „Vinerea Neagră”: veniturile eMag s-au ridicat în doar 5 ore la aproximativ 4 milioane de euro, EvoMAG a reuşit performanţa să epuizeze întregul stoc în doar câteva minute, în timp ce Flanco a vândut în trei ore peste 500 de televizoare.

Anul acesta, în așteptarea zilei de 23 noiembrie, vă spunem povestea din spatele numelui „Black Friday”

„Vinerea Neagră” este în S.U.A. ziua care succede Sărbatoarea Zilei Recunoștinței și care deschide sezonul de cumpărături de Crăciun. Şi cum americanii sărbătoresc Ziua Recunoștinței în ultima joi din noiembrie, Vinerea Neagră pică în fiecare an între 23 și 29 noiembrie. Numele îşi are originea în Philadelphia de acum aproape 50 de ani, când era folosit mai ales de către poliţişti pentru a descrie nebunia şi haosul create în jurul magazinelor şi pe străzile din centrul  oraşelor de mulţimea de oameni ieşiţi la cumpărături.

În presa scrisă, prima folosire a termenului a fost înregistrată în 1975 în două articole, unul în New York Times, iar celălalt în Associated Press: „Pe culoarele și în lifturile magazinelor este o înghesuială continuă. E prima zi a sezonului de cumpărături pentru Crăciun și, în ciuda situației economice, oamenii cumpără în neștire. Șoferii de taxi și de autobuz numesc ziua asta Vinerea Neagră, gândindu-se probabil la migrenele pe care le vor avea la sfârșitul zilei.”

Alții sunt de părere că expresia își are rădăcinile în practica contabilă: proprietarii americani de magazine foloseau cerneala roșie pentru a-și nota în registre pierderile, în timp ce profiturile erau notate cu cerneală neagră. Black Friday ar fi, conform teoriei, ziua din an care dă startul perioadei de câștig pentru magazine. Iar câștigul este aparent garantat, din moment ce unii dintre retailerii americani sunt dispuși să meargă în pierdere tot anul, bazându-se pe sezonul de cumpărături de Crăciun.

Termenul „Black Friday” a părăsit granițele Philadelphiei de-abia după anul 1985, când a fost importat de lanțuri de magazine din Los Angeles sau Cincinatti. De atunci, a crescut în importanță, transformându-se într-una din cele mai aglomerate zile din an: locul cinci între 1993 si 2001, pentru ca, începând cu 2003, să concureze pentru prima poziție cu ultima sâmbătă dinaintea Crăciunului.

Ca să înțelegeți mai bine ce înseamnă Black Friday pentru lanțurile de magazine, aflați ca în 2009, în SUA,  numărul cumpărătorilor a fost de 134 de milioane de persoane, care au cheltuit în total 10,69 de miliarde de dolari.

Black Friday este sărbătorită anul acesta și în România, pe 23 noiembrie. Și, ca de obicei, BeWhere! îți spune care este oferta celor mai importante magazine de electronice și electrocasnice.