Bespoke. Personalizat, unicat, lucrat manual
Primul magazin Maftei s-a deschis acum 16 ani, în Viena. Între timp, s-a extins şi în Germania cu 6 reprezentanţe şi, de aproape 3 ani, se află şi în România.
Aici este o piaţă mare şi o ofertă foarte mică. Maftei sunt singurii care fac pantofi bespoke în România.
Noi am vorbit cu Radu Morariu, reprezentantul Maftei în România. Când l-am vizitat, purta un costum gri, casual elegant, şi era încălţat cu o pereche de pantofi grena din pisică de mare.
„Povestea brandului a început acum 40 şi ceva de ani, când unchiul meu, Alexandru Maftei, a mers pentru prima dată la cizmărie. Avea 14 ani”, povesteşte Morariu. Moştenea pasiunea pentru cizmărie din familie. A făcut ucenicie, a fost nevoit apoi să facă stagiul militar şi, la întoarcere, şi-a deschis propriul atelier, în regim de cooperativă, lângă Piatra Neamţ. Aici a lucrat până în 1988, când a plecat în Austria.
De ce a plecat? „Avea aici tot ce îi trebuia. Avea maşină Mercedes. Era singurul Mercedes din judeţ, avea bani, avea un apartament. Pe vremea aceea era o adevărată avere. Toţi copiii lui mergeau la şcoli de muzică. Avea tot. Dar nu era liber”. A încercat să plece în America, dar era foarte greu, aşa că a plecat în Ungaria, de unde a ajuns apoi în Austria. Aici a lucrat în mai multe locuri, până într-o seară când, venind de la muncă, a văzut una dintre vitrinele lui Scheer, un faimos brand de pantofi austriac. Şi, pentru că era, pe cât de cizmar, pe atât de antreprenor, a acceptat imediat oferta lui Scheer de a lucra pentru el. A stat aici cinci ani, după care şi-a deschis propriul atelier.
Acum are cea mai mare echipă de oameni în industria de pantofi bespoke. 50 de oameni. El poate lucra repede şi mult chiar dacă este vorba despre pantofi lucraţi exclusiv manual, la comandă. Procesul durează între 4 şi 6 săptămâni. Totul începe cu întâlnirea cu clientul. I se ia măsura, este întrebat ce îşi doreşte, ce piele, ce calapod, sunt foarte multe variantele între care are de ales. Comanda merge apoi la Viena. „Unchiul meu o prelucrează, adică îi face calapodul, iar acesta este trimis în România, la atelier”.
Cea mai grea parte în tot acest proces este calapodul, pentru că acesta este cel care va ţine clientul pe viaţă şi care, eventual, îi va transforma în clienţi şi pe copiii şi nepoţii acestuia. La atelier se face un pantof de probă care, după ce este încercat de client, suferă câteva modificări. Apoi se confecţionează pantoful. Cel mai ieftin costă 700 de euro, iar cel mai scump poate ajunge la 3.000 de euro – cel din piele de aligator, cea mai costisitoare piele de pe piaţă. Cea mai populară piele în România este pisica de mare, iar, în general, este boxul. Pisica de mare este o piele rară, cu o textură interesantă. Poate părea extravagantă, dar verdictul se dă numai atunci când clientul pune pantoful în picior.
În România, oamenii îşi doresc mai mult pantofi sport, care să îmbrace piciorul ca o mănuşă, dar care să fie în acelaşi timp şi eleganţi. „Este foarte greu să facem astfel de pantofi. Care să fie dintr-o piele elastică, dar care să nu ia forma piciorului”, spune Morariu. Pielea este achiziţionată de la furnizori cu tradiţie, din aceleaşi locuri din care cumpără branduri ca John Lobb, Berluti sau Scheer, nume consacrate în industria bespoke.
„Cei care au comandat prima oară la noi s-au întors. Unui pantof pe care îl facem noi eu îi dau garanţie 10 ani. Acum avem în jur de 40 de clienţi fideli. Şi dacă ei nu pot veni la magazin întotdeauna, merg eu la ei. Unul dintre cei mai fideli clienţi ai mei are 37 de perechi de pantofi Maftei. Prima dată a comandat 17, niciunul asemănător cu celălalt. Ţine foarte mult ca pantofii lui să fie unici. Când i-am dus ultimele perechi, din piele de leopard şi zebră, mi-a spus: „Te rog să nu mai faci nimănui ceva la fel”. Tot din lista noastră de clienţi fac parte şi preşedintele Belarusului, Lukaşenko. Dar şi multe alte personalităţi din lumea politică”.