[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 12/09/2012

Zilele MȚR

Zilele MȚR

În perioada 13 – 23 septembrie are loc cea de-a treia ediţie a Zilelor Muzeului Ţăranului.

„Ultimul mare miniaturist al Europei”, „Muzeul Copilăriei”, filme care au ilustrat satul românesc, concerte Nightlosers și Taraful din Gorj, dar și degustări de bucate vor fi la dispoziția publicului timp de șapte zile, în perioada 13-23 septembrie, la cea de-a treia ediție a evenimentului Zilele Muzeului Țăranului Român. 

Sărbătoarea Muzeului de la Șosea începe de Ziua Sfintei Cruci, evenimentul desfășurându-se de fiecare dată la mijlocul lui septembrie, 14 fiind ziua de naștere a lui Horia Bernea. „Un omagiu adus întemeietorului muzeului”.

„Am încercat anul acesta să depășim numărul de evenimente din anii precedenți și sper că am făcut un salt important. Alături de expoziții avem lansări, spectacole de teatru, vizionări de filme, concerte, programe dedicate copiilor”, a spus într-o conferință de presă directorul general al MȚR, Virgil Nițulescu.

Georgeta Roșu, director general adjunct Direcția Muzeografie, a vorbit despre una dintre cele mai importante expoziții – „Picu Pătruț – Ultimul mare miniaturist al Europei”. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la moartea sa. „Dintre cele 40 de manuscrise câte a creat în timpul vieții, am reușit să adunăm 30, 21 fiind din patrimoniul Muzeului. ÎPS Calinic a făcut o donație importantă pentur această expoziție. Veți afla lucruri interesante despre Săliștea Sibiului, despre acest mare artist popular ce a ilustrat cărți cu deosebit talent. În expoziție veți vedea tehnica modernă a acestui Anton Pann al Ardealului, așa cum a fost numit”, a mai spus Georgeta Roșu.

Dacă ajungeți la muzeu zilele acestea nu treceți cu vederea proiectul „Muzeul Copilăriei” (acum subiect de disertație și de doctorat) care a ajuns la a patra expoziție – „Cunoașterea lumii acasă și la școală”. „Încercăm să facem o retrospectivă a celor 7 ani de acasă de această dată”, a spus Ioana Popescu, director general adjunct Direcția Cercetare în cadrul MȚR.

În 21 septembrie va fi repus în circulație volumul „Bucate încercate” de Georgeta Roșu, cu ilustrații de Horia Bernea.

La Herești, în județul Giurgiu, la Casa de Piatră Udriște Năsturel, va fi deschisă expoziția „Piatra și Fierul”. „Vom expune obiecte care nu au mai fost prezentate, un atelier de fierar, o sală a bucătăriei cu inventarul casnic din aramă. O altă sală cu tipsii din aramă și argint, se va numi Ospătați, ospătați, boieri dumneavoastră!  Cârciuma cu obiectele ei și o sală cu recipiente din metal și butoaie de dimensiuni mari va întregi expoziția”, a spus Georgeta Roșu. Un concert Trei Parale va încheia ziua de 23 septembrie.

Dintre filmele românești care vor rula în cadrul evenimentului amintim „Pădureanca”, „Nunta de piatră”, „Dincolod e pod”, Ion: Blestemul pământului”, „Ion: Blestemul iubirii”, „La Moara cu noroc”. 

 

Citește și  Program Zilele Muzeului Ţăranului