[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 21/02/2012

Vizite ghidate în Bucureşti. Iată ce am încercat noi!

Vizite ghidate în Bucureşti. Iată ce am încercat noi!

Uneori nu ești dispus să suporți un îndrumător când vizitezi un muzeu, o casă memorială, o bibliotecă, un palat. Și totuși, constați cu plăcere că nu ai fi înțeles mare lucru din turul cultural dacă ar fi lipsit vocea călăuzitoare.

Muzeele Memoriale „Liviu și Fanny Rebreanu” și „Ion Minulescu-Claudia Millian”.

Înplină renovare, Corneliu Lupeș coordonatorul celor două instituții ne-a povestit preț de două ore cum au trăit scriitorii în apartamentele-muzeu. Vecini de palier, Minulescu și Rebreanu se vizitează de obicei împreună. Părintele lui Ion nu a locuit niciodată în apartamentul din Cotroceni, însă își vizita fiica, pe Puia, aproape zilnic. „Minuleștii, la rândul lor, au avut fantezia să locuiască într-un muzeu și cei care-l valorifică, am numit Muzeul Național al Literaturii Române din București, nu au avut ambiția deșartă să fie mai deștepți decât ctitorii. Mai mult, din considerente strict profesionale, nici un obiect nu a fost mutat de la locul lui, în numele autenticului”, ne-a spus ghidul.

De știut: Data înființării muzeelor: 1992. Tel: 021.317.90.41. Site: www.mnlr.ro


Muzeul AntipaMuzeul Antipa

Aici ne-a fost ghid chiar directorul muzeului, Dumitru Murariu. Aproape doi ani, muzeul a putut fi văzut doar virtual. La sfârșitul lui 2011, casa muzeală a început să primească vizite. Și ce de vizite! Record. În perioada 17 septembrie – 17 octombrie 2011, 59.835 de persoane au văzut expoziția permanentă, cifră care între anii 2000 și 2009 se înregistra de-a lungul unui an. Succes deplin!

Reguli: Grupurile organizate au acces în muzeu numai pe baza programării anticipate a vizitei la telefon: 021.312.88.26, interior 102, de luni până vineri, între orele 9.00-12.00.

Începând cu 1 februarie 2012, muzeul va funcționa după următorul program: luni: închis; marți – vineri: 10.00 – 18.00 (accesul vizitatorilor va fi permis numai până la ora 17.00); sâmbătă – duminică: 10.00 – 20.00 (accesul vizitatorilor va fi permis numai până la ora 19.00).

 

Muzeul StorckMuzeul Memorial Frederic și Cecilia Cuțescu Storck.

Aici, muzeograful a fost de mare ajutor. Am aflat povești ascunse, detalii picante despre o dinastie aproape necunoscută bucureștenilor. „Știați că Cecilia a fost prima femeie profesor universitar la o catedră din Europa? A predat fresca, pictura murală la Paris și în țară”, ne-a dezvăluit ghidul.

 

Biserica RuseascaTurul bisericilor din centrul Bucureștiului.

Ne-am îmbogățit, spiritualicește vorbind, când am ales un tur ghidat denumit „arhitectura bisericească”. De data aceasta, istoricul Valentin Mandache ne-a fost călăuză. Am vizitat 12 lăcașe sfinte, de la Stavropoleos și până la Bucur Ciobanul. Și am aflat că cel mai mare monument art-nouveau cu detalii naționale este Biserica Rusească sau că cele mai frumoase felinare din București se păstrează la Biserica Domnița Bălașa.


Pentru numărul de martie al revistei BeWhere! am făcut o plimbare la Mărțișor și am stat de vorbă cu Mitzura Arghezi, moștenitoarea marelui scriitor.

Birou Arghezi