Vizite ghidate în Bucureşti. Iată ce am încercat noi!
Uneori nu ești dispus să suporți un îndrumător când vizitezi un muzeu, o casă memorială, o bibliotecă, un palat. Și totuși, constați cu plăcere că nu ai fi înțeles mare lucru din turul cultural dacă ar fi lipsit vocea călăuzitoare.
Muzeele Memoriale „Liviu și Fanny Rebreanu” și „Ion Minulescu-Claudia Millian”.
Înplină renovare, Corneliu Lupeș coordonatorul celor două instituții ne-a povestit preț de două ore cum au trăit scriitorii în apartamentele-muzeu. Vecini de palier, Minulescu și Rebreanu se vizitează de obicei împreună. Părintele lui Ion nu a locuit niciodată în apartamentul din Cotroceni, însă își vizita fiica, pe Puia, aproape zilnic. „Minuleștii, la rândul lor, au avut fantezia să locuiască într-un muzeu și cei care-l valorifică, am numit Muzeul Național al Literaturii Române din București, nu au avut ambiția deșartă să fie mai deștepți decât ctitorii. Mai mult, din considerente strict profesionale, nici un obiect nu a fost mutat de la locul lui, în numele autenticului”, ne-a spus ghidul.
De știut: Data înființării muzeelor: 1992. Tel: 021.317.90.41. Site: www.mnlr.ro
Muzeul Antipa
Aici ne-a fost ghid chiar directorul muzeului, Dumitru Murariu. Aproape doi ani, muzeul a putut fi văzut doar virtual. La sfârșitul lui 2011, casa muzeală a început să primească vizite. Și ce de vizite! Record. În perioada 17 septembrie – 17 octombrie 2011, 59.835 de persoane au văzut expoziția permanentă, cifră care între anii 2000 și 2009 se înregistra de-a lungul unui an. Succes deplin!
Reguli: Grupurile organizate au acces în muzeu numai pe baza programării anticipate a vizitei la telefon: 021.312.88.26, interior 102, de luni până vineri, între orele 9.00-12.00.
Începând cu 1 februarie 2012, muzeul va funcționa după următorul program: luni: închis; marți – vineri: 10.00 – 18.00 (accesul vizitatorilor va fi permis numai până la ora 17.00); sâmbătă – duminică: 10.00 – 20.00 (accesul vizitatorilor va fi permis numai până la ora 19.00).
Muzeul Memorial Frederic și Cecilia Cuțescu Storck.
Aici, muzeograful a fost de mare ajutor. Am aflat povești ascunse, detalii picante despre o dinastie aproape necunoscută bucureștenilor. „Știați că Cecilia a fost prima femeie profesor universitar la o catedră din Europa? A predat fresca, pictura murală la Paris și în țară”, ne-a dezvăluit ghidul.
Turul bisericilor din centrul Bucureștiului.
Ne-am îmbogățit, spiritualicește vorbind, când am ales un tur ghidat denumit „arhitectura bisericească”. De data aceasta, istoricul Valentin Mandache ne-a fost călăuză. Am vizitat 12 lăcașe sfinte, de la Stavropoleos și până la Bucur Ciobanul. Și am aflat că cel mai mare monument art-nouveau cu detalii naționale este Biserica Rusească sau că cele mai frumoase felinare din București se păstrează la Biserica Domnița Bălașa.
Pentru numărul de martie al revistei BeWhere! am făcut o plimbare la Mărțișor și am stat de vorbă cu Mitzura Arghezi, moștenitoarea marelui scriitor.