Valea Hârtibaciului, o comunitate cu potențial mare
Aflată între Agnita și Sibiu, Valea Hârtibaciului este o zonă defavorizată din Transilvania, nedezvoltată, încremenită în timp, un amestec de familii de sași, români și rromi, dar cu ...
... biserici fortificate, mori vechi, case mari cu ziduri înalte, conace și monumente istorice care merită o atenție mai mare din partea edililor și a vizitatorilor.
Asociația pentru Tranziție Urbană (înființată din 2001 și cu 65 de membri) vrea să schimbe viața comunității, să dea un sens meșteșugurilor locale, să promoveze practicile sătești și să conserve patrimoniul cultural, să revitalizeze zona.
Astfel, prin proiectul Viva EastPart, finanțat din fonduri europene, membrii asociației și-au luat un angajament: să valorifice moștenirea culturală și naturală din zonă. Cum vor face acest lucru? Trebuie să convingă administrațiile locale că e nevoie de o planificare pe termen mediu și lung, de o amenajare a teritoriului, de comunicare între cei care iau decizii și locuitori.
Proiectul cuprinde și alte două zone: regiunea Tavush din Armenia și raionul Cahul din Republica Moldova. Aici se va aplica aceeași strategie. Echipa este formată din experți internaționali și cadre universitare cu experiență.
Gastronomia locală, meșteșugurile, agricultura și obiceiurile satului sunt câteva dintre punctele pe care se concentrează întreg proiectul.
Pentru ca localitățile Tichindeal, Marpod, Altana, Hosman, Cașolț, Nocrich din Valea Hârtibaciului să devină cunoscute și tranzitate de turiști e nevoie de investiții atât culturale cât și materiale. E nevoie de trasee turistice, de promovarea acestora. E nevoie de sprijin financiar pentru încurajarea proprietarilor și investitorilor.
Activitățile propuse în cadrul proiectului Viva East Part sunt evenimente locale, seminarii tematice, workshop-uri în cadrul cărora vor fi analizate problemele locale, găsite soluții de dezvoltare economică durabilă și realizarea lor.
Proiectul este coordonat de Asociația pentru Tranziție Urbană – România, implementat în parteneriat cu Asociația Armeană de Ecoturism și Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din Moldova, și cu asistență din partea partenerului științific Departamentul de Inginerie Civilă și Arhitectură al Politehnicii din Bari, Italia.