Urban book: "Cele două Mântulese"
„O carte despre două femei care au învins necruțătorul secol al XVIII-lea” este dedicația pe care mi-a scris-o Andreea Răsuceanu, autoarea unui volum ce îmbină cu stil istoria edilitară cu documente de arhivă și însemnări de atmosferă.
Oameni, fapte și locuri sunt creionate în peste 270 de pagini, de la 1734, când pe strada Mântuleasa era o adunătură de căsuțe, de „chichinețe”, și până în zilele noastre. Veți afla istoria Stancăi Mântuleasa, soția lui Mantu Cupețul, pe pământurile ei s-a ridicat biserica, și a Mariei, sora lui Mantu; cele două Mântulese.
Ce relație a existat între ele sau între cinstitul cupeț și sora sa? Pe urmele prozei scurte a lui Mircea Eliade, scriitoarea a cercetat și a scormonit prin arhive, reconstituind un crâmpei de epocă bucureșteană de secol XVIII. Locatari ai „mahalalei”, devenită astăzi centru, erau evreii, armenii, ungurii, ce trăiau laolaltă cu românii majoritari. Și urmele lor au rămas și astăzi. Categorii sociale, de la negustori chivernisiți, boieri, la hamali, agenți de poliție și calfe, cu toții locuiau la 1838 în mahalaua Mântuleasa.
Autoarea îi numește pe fiecare în parte. Spre finalul cărții aflăm cum s-a întâlnit Eliade cu cele două Mântulese și câteva detalii în imagini ale mahalalei realizate de autoare: casa lui Simion Georgescu de pe strada Mântuleasa, colț cu Romulus, casele de la numerele 11 și 15, casa parohială, hărți și planul zonei. // Aura Clara Marinescu
"Cele două Mântulese" de Andreea Răsuceanu
Vremea, 2009, 272 pag., 27 lei