Urban Book: Birouri din România 2
În seria igloobest a editurii Igloo Media a apărut al doilea album dedicat clădirilor de birouri din România.
Partizanii Bucureștiului și conservatorii arhitecturii vechi ar spune că aceste clădiri nu-și au rostul în mijlocul urbei, printre clădiri de secol XIX, însă aceasta este o altă discuție. Arhitectura office este una care solicită în egală măsură inovația, devenind prezență urbană necesară și importantă.
15 proiecte de acest fel au fost selectate în volum. Este de remarcat dintru început faptul că building-urile respectă cele trei cerințe ale arhitecturii: funcțional, solid, estetic. Rezultă blocuri-turn, devenite repere ale orașului (City Gate, Eurotower, Crystal Tower) și construcții pe orizontală (Swan Park, Petrom City). De asemenea, sunt prezentate imobilele care s-au ridicat în intersecții importante din oraș (Olympia Tower – Piața Muncii, Centrul Golden Blitz - Răzoare și Banca Transilvania, în apropiere de Aeroportul Băneasa). Și mai sunt clădirile cu caracter creativ, originale (HQ Victoriei, Victoria Center, Unirii Factory).
Ies în evidență două proiecte cu caracter specific: Swan Office&Technology Park a fost prevăzut cu un sistem de management care monitorizează permanent consumul energetic și este prima clădire de birouri din România care a obținut calificativul BREEM „Very Good”. Crystal Tower (15 etaje) utilizează în premieră, pe plan local, fațada double-skin și a fost declarată „Proiectul Verde al Anului” de către Roumanian Green Building Council.
Unirii Factory amintește de Centre Pompidouși era destinată inițial unui service auto. Acum, este asediată de birouri. Culorile folosite (negru, galben), formele rotunjite, betonul vopsit rutier, tabla fălțuită și sticla translucidă conferă o imagine industrială. Din imagini, într-adevăr reflectă un spațiu, bine gândit, unde vii să lucrezi cu plăcere.
Privit de sus, de la etajul 15 al Crystal Tower, Bucureștiul iese (răsare) în evidență prin aceste blocuri-turn ce completează spațiul urban. De la înălțimea ultimului nivel încerci să deslușești casa unde stai, școala unde înveți sau florăria de la colț. Dinspre cer, Bucureștiul este o aglomerație de cuburi proaspăt curățate, pătrate cenușii și triunghiuri arămii, terase și câteva antene, ghemotoace verzi .
Ilustrațiile cărții sunt semnate de Cosmin Dragomir și Andrei Mărgulescu și oferă o imagine completă a proiectelor alese. Fiecare proiect este însoțit de planurile de construcție. Textele-explicative ce însoțesc fiecare clădire aparțin Vioricăi Buică, Oanei Tănase, Andreei Petra Brezan, Luizei Hanc, Laurei Lițcanu și lui Catrinel Negru. Așa cum obișnuiește Igloo media, traducerile în limba engleză sunt ale Ancăi Rotaru.
Preț nou: 36 lei