Urban book: "15re"
„re” vine de la reabilitări, renovări, recuperări, restaurări, reconversii, revitalizări. Este un volum care prezintă modele de intervenţie reuşite, adunate în colecţia „Arhitecturi văzute prin igloo”.
O carte fină, un răspuns la întrebarea: protejarea patrimoniului naţional, încotro? Albumul „15re” prezintă 15 dintre cele mai reuşite proiecte de restaurare întreprinse în ultimii ani şi publicate în revista „Igloo.habitat&arhitectură”.
igloomedia a făcut o selecţie de restaurări de mare anvergură, private şi publice, revitalizări ale unor case ţărăneşti care nu se află neapărat pe Lista Monumentelor Istorice. Astfel, Conacul Apafi din satul Mâlăncrav (datează din secolul XVII) a fost adus la viaţă, cu tehnici şi materiale tradiţionale, de arhitectul german Jan Hulsemann şi antreprenorii Fritz Klutsch şi Ernst Linzing. Designer de interior, britanicul David Mlinaric.
Casa Max, aflată în plin centru al Sibiului, a avut şansă. Acum este un obiect de patrimoniu viu, o lucrare premiată la Bienala de Arhitectură din 2008. În Timişoara, a renăscut Bastionul Theresia, construit în stil baroc între 1730 şi 1733. Lucrările de restaurare la Conacul Bellu de la Urlaţi, acolo unde Câmpia Română se încrucişează cu dealurile subcarpatice, au fost finalizate în 2009. Fotografiile spun totul.
Conacul de vânătoare din Micloşoara, proprietatea familiei Kalnoky, şi casele din Copşa Mare, în inima Transilvaniei, sunt exemple de bună restaurare, de monumente recuperate cu bună ştiinţă. Versiunea în engleză a textelor este semnată de Smaranda Nicolau. Un album de 15 stele, atent ilustrat, care trebuie neapărat răsfoit.
"15re" de Reka Țugui, Viorica Buică
Foto: Șerban Bonciocat, Cosmin Dragomir,
Igloo Media, 2012, 178 pag., 25 lei