[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 6/03/2012

Top 10 biserici bucureştene de vizitat

Top 10 biserici bucureştene de vizitat

Pentru ca vizitatorul să nu zăbovească prea mult cu harta în mână și pentru bucureșteanul care nu a văzut încă minunățiile creștinătății, vă propunem 10 monumente ce nu trebuie trecute cu vederea.

Biserica Stavropoleos. Unic în Europa, lăcașul din inima cetății a fost restaurat după planurile marelui Ion Mincu (ultima lucrare de acest fel a arhitectului în stil neo-românesc). A fost întemeiată la 1724 de arhimandritul grec Ioanichie. Acesta a ridicat și un han, alături. Astăzi, din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară. „Capete de lei ce păzesc grădina Domnului (însemnele regale suedeze), florile renascentiste, influența turcească se simte în arhitectura bisericii”, ne-a explicat Valentin Mandache, expert în case de epocă.

 

Biserica Sfântu Elefterie - Nou. În jurul schitului Sfântul Elefterie era odinioară un sat. Așezată cu absida Sfântului Altar către strada Dr. Lister, biserica are intrarea dinspre strada Sfântul Elefterie, cu fațada către Piața Operei.Planurile de arhitectură au fost întocmite de profesorul arhitect Constantin Iotzu (1884-1962), iar cele de structură de către inginerul Dumitru Marcu. „Întreaga biserică este îmbrăcată în exterior cu asize de cărămidă aparentă, alternând cu panouri tencuite cu praf de piatră”, potrivit crestinortodox.ro. Dacă drumurile zilnice vă poartă prin Piața Operei, faceți o închinăciune în lăcaș.  

 

Biserica Kretzulescu. Monument istoric declarat, bisericuța cu tencuială din cărămidă de lângă Palatul Regala fost construită între 1720-1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu și ale soţiei sale, Safta (una dintre ficele lui Constantin Brâncoveanu). Portretele ctitorilor sunt realizate de Gheorghe Tătărescu.

 

Biserica Bucur. O casă bătrânească, cu pereții albi și icoane vechi de lemn agățate în pereți. Așa arată înauntru bisericuța cu turlă în formă de ciupercă, un monument unic în peisajul bucureștean, înghesuită de clădiri de birouri. Restaurată îndelung, mă mir că buldozerele au ocolit-o!

 

gabroveni.jpgBiserica Gabroveni. Aici, pictura e mai degrabă renascentistă, iar înăuntru veți descoperi jilțuri uriașe de rege. Au stat pe ele regina Elisabeta și Carol I.

                                                                                        

Biserica Rusească. Cel mai mare monument art-nouveau cu chestiuni naționale.

 

Biserica Colțea. Coloane complicate, simbolul pelicanului (o raritate), motive florale și funia românească, dar și scoica de deasupra ușii de la intrare, simbol baroc prin excelență.

 

Biserica Sf. Gheorghe Nou. Umbra lui Brâncoveanu în punctul 0 al României. Pisania este cea de dinainte de Marele Foc.

 

Patriarhia Română. Ar putea fi simbolul Bucureștiului, în viziunea multora.

 

Biserica Sf. Spiridon Nou. Cea mai mare biserică a Bucureștiului. Se află pe vechea arteră Podul Șerban Vodă, la mică distanță, spre sud, de Piața Unirii. Biserica este construită după un plan arhitectural deosebit - cu o turlă centrală și două turnuri în față - având dimensiunile: lungime 41 m., lățime 14m., înălțime 38m.