Teatrul Bulandra prezintă... Sala Liviu Ciulei (Laborator)
Laboratorul de noapte. Un nou concept... și spațiu.
Aflat în aceeaşi clădire cu Sala Liviu Ciulei din B-dul Schitu Măgureanu 1, spaţiul destinat noului proiect este conceput ca un adevărat laborator de creaţie, modular şi îşi propune să producă și să găzduiască evenimente ale unor profesioniști tineri sau consacrați, aparținând sau nu Teatrului Bulandra (lecturi, spectacole, teatru-dans, recitaluri, work-shop-uri).
Aceşti profesionişti ai scenei vor propune proiecte personale sau creaţii colective ce pot fi exersate în cadrul laboratorului, rezultatul final – spectacolul – urmând a fi prezentat ulterior publicului. Astfel Sala Liviu Ciulei (Laborator) va oferi, în sfârşit, talentaţilor creatori posibilitatea de a-şi prezenta spectacolele într-un teatru profesionist – Teatrul Bulandra.
Primul produs din cadrul Laboratorului de noapte este un atelier condus de Antoaneta Cojocaru, pe textul lui Nikolai Evreinov – ARLECHINO MOARE?
„Prezentat într-o manieră simbolistă, provocatoare, spectacolul aduce în prim-plan omul zilei de azi, prins în convenţii sociale sufocante, care îşi ascunde identitatea în spatele unor măşti, care aleargă după satisfacții materiale și care nu mai știe cum să se gândească la el însuși. În egală măsură, spectacolul vorbește despre Arlechino, eroul anti-erou, cel mai bun dintre noi, ignorat de cele mai multe ori, cel care se va sfârși luptând să restituie prietenilor săi propriile vieţi”, transmite conducerea Teatrului.
Un spectacol în care personajele se confruntă uneori miraculos, alteori terifiant cu propriile lor măşti, speranţe şi orgolii, "Cred că cea mai importantă a fost întâlnirea noastră, care ne-a făcut să ne dorim mai mult şi să înţelegem că totul depinde de noi. Mă bucur că Teatrul Bulandra a deschis o uşă spre viitor." (Antoaneta Cojocaru)
Pentru Adrian Ciobanu, actorul care-l interpretează pe Arlechino, spectacolul reprezintă „o provocare la adevăr, un text care m-a făcut să caut în profunzime un personaj în care am crezut cu întreaga mea fiinţă”, iar soprana Raluca Oprea, interpretând rolul „Moartea”, se confesează: „Arlechino moare? este cea mai fascinantă experienţă a parcursului meu artistic... La acest personaj m-a atras ambiguitatea trăsăturilor şi permanenta sa peregrinare între viaţă şi moarte, real şi ireal... o sumă a celor mai profunde stări, la hotarul dintre realitate şi inefabil.”
"Pentru mine "Arlechino moare?" este o călătorie fără sfârşit. Un drum. Voi continua să păşesc, să respir, să caut. Voi vontinua să cred. Eu. Colombina." (Ela Ionescu)
Nikolai Evreinov, regizor şi dramaturg rus, asociat cu simbolismul rus s-a născut la Moscova (13 februarie 1879) şi a murit la Paris (7 septembrie 1953).
Influenţat de filosofia lui Schopenhauer, Nietzsche şi Bergson, precum şi de estetica şi simbolismul commediei dell’arte, Evreinov şi-a dezvoltat teoriile teatrale în „O introducere în monodramă” (1909). Emigrează în 1925 în Franţa şi devine unul dintre cei mai reputaţi dramaturgi şi regizori din emigraţia rusă. Dintre piesele lui Nikolai Evreinov amintim: „Prezentarea dragostei” (1910), farsa tragică „Moartea veselă” (1908), „Comedia fericirii”, jucată pe Broadway în 1926. Evreinov consideră că teatrul nu e neapărat expresia unui sentiment estetic conştient, ci mai ales revelarea instinctului de transfigurare ce evoluează de la animal – chiar vegetal – spre uman.
Biletele la spectacolele Laboratorului de noapte vor avea aceleaşi preţuri ca toate spectacolele Teatrului Bulandra: 32,4 lei (cat.I) şi 16,2 lei (cat. a II-a). Accesul în Sala Liviu Ciulei (Laborator) nu este permis după începerea spectacolului.
Reprezentaţii cu „Arlechino moare?”: 4, 6 iunie – avanpremiere, 12 iunie – premieră