[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 6/07/2012
Ștefana Popa vorbeşte despre incubator107

Ștefana Popa vorbeşte despre incubator107

Ștefana Popa susține și conduce incubator107, un proiect al asociației Macaz Cultural.

Cine a venit cu ideea atelierelor din cadrul Macaz Cultural?


Ideeea incubator107 a fost dorința mea de a avea casa plină cu specimene pe cale de dispariție și de apariție – oameni care vor să împărtășească micile lor bucurii și manii. Încetul cu încetul casa s-a umplut, 4 voluntari din Macaz Cultural chiar locuiesc acum în arca incubator107! S-au strâns peste 60 de meșteri de-a lungul a 5 luni, 14 voluntari în echipa i07 și mulți mulți învățăcei.

incubator107 a rivalizat cu numele crescătoria107 – o comunitate în care vrem să creștem împreună, să avem curajul să greșim, să ne facem de râs, să împărtășim ce ne pasionează, deși nu suntem experți, să ne băgăm nasul unde nu se fierbe oala – peste tot. Mulțumiri107 tuturor celor care construiesc alături de noi o lume în care se întoarce pasiunea, magia, cântecul, circul, meșteșugurile, împărtășirea, spiritul, dar mai ales curajul de a căuta împreună lucrul acela care ne lipsește. Dar e ok – construim la el.

 

Știu că, potrivit site-ului vostru, fiecare luna începe cu Noaptea Atelierelor. Cum începe toamna aceasta la incubator107 și care sunt cele mai aglomerate, solicitate, ateliere?

Noaptea Atelierelor este pentru noi un moment intens în care se încheie o lună și începe următoarea. Este o noapte albă în care comunitatea din jurul proiectului și cei care de-abia au auzit de noi, rezistă somnului și realității și desgustă și testează atelierele lunii ce va urma. TRICTRUC107 ne jonglează cu foc în miez de noapte și la răsăritul soarelui avem concert și cafea la polonic.

Toamna a început cu Nocturna Migratoare, care a migrat în Popa Nan 82, într-un decor și o vrajă cum rar găsesți în București. De-a lungul nopții, oamenii s-au înscris la ateliere felurite, contradictorii și curajoase: aerografie, slackline, dulciuri sănătoase, bijuterii caligrafice, salsa și tatuaje.  În vreme ce majoritatea atelierelor se vor ţine tot pe Traian 107, atelierele de dans se mută la MNAC împreună cu câteva din atelierele cu cel mai mare succes în luna august – ceaiuri japoneze, reciclare creativă – bijuterii din hârtie și consum 0.

Un mare pas al lunii STOL107 (așa numim noi luna septembrie) a fost invitarea unui mentor în incubator, care să ne împărtășească cu sinceritate și umor felul în care și-a transformat pasiunea într-un mod de viață – Tedy Necula, care va susține și un atelier de fimmaking.

 

Ce ați pregătit sau la ce vă gândiți, în privința atelierelor, luna aceasta? Atelierele se schimbă în funcție de sezon sau există și unele permanente?

Incubator107 găzduiește ateliere diferite în fiecare lună. Doar două ateliere am păstrat sub aripă – jongleria – din care a luat naștere și trupa noastră de jongleuri, TRICTRUC107, care repetă în fiecare joi seara (cu sau fără foc) şi care primeşte ucenici noi în fiecare lună. Tarotul este campion de asemenea și încercăm să îl permanentizăm într-o cafenea, în care să ni se adune vrăjitoarele. Din septembrie ne-am organizat pe bresle: Mişcătorii, Făuritorii, Hedoniştii, Vrăjitorii, Virtualii şi Glăsuitorii. Pe lista lunii octombrie, fiecare breaslă se mândrește cu noi meșteri și noi instrumente: o să avem rumba, fabricare de parfumuri, cultură arabă, parkour, quilling și multe altele.

Un alt lucru pe care vrem să îl experimentăm este să incubăm viața de zi cu zi a oamenilor din jurul nostru – chemă-ne să îți transformăm casa sau biroul, cheamă-ne să îți animăm petrecerea ta sau a copiilor tăi, cheamă-ne cu tine în drumeții, în teambuilding-uri și explorează-ți cu noi cele mai ascunse pasiuni!

 

Cum i-ați găsit voi pe meșteri și unde vă găsim noi?


La primele întâlniri am hotărât că fiecare dintre noi trebuie să caute printre prietenii lui şi să aducă doi meşteri, adică doi oameni care au o pasiune sau o meserie interesantă şi care pot ţine câte un atelier practic, care să nu dureze mai mult de o lună, pe tema respectivă. În primele luni funcţionam mai mult aşa: ne făceam un „wishlist” cu lucruri pe care am vrea să le învăţăm şi  o listă cu oameni care se pricep să facă lucruri şi pe care îi ştiam gata să împartă. Cu timpul propunerile au început să vină şi altfel, cei care participa la ateliere ca ucenici ne propun ei înşişi ateliere în lunile următoare sau ne trimit prieteni de-ai lor sau unii aud de noi prin prieteni şi ne trimit un mail. Oricine ne poate propune un atelier la mesteri@incubator107.com.
Ne găsiţi pe Traian107, de luni până vineri, între orele 19.00 si 22.00, şi în weekend-uri cam toată ziua. Luna asta suntem şi la MNAC sâmbetele între 12.00 şi 18.00. Şi la Mă numesc Cartier, Parking Day, Tea and Coffee Festival, Târgul de ateliere creative şi Roaba de cultură.

 

Participanții trebuie să aducă ceva cu ei sau găsesc la voi toate uneltele?

Ca principiu, din donaţiie făcute de participanţi noi asigurăm şi materialele. Atunci când atelierul are nevoie de aparatură specială, cum sunt atelierele de Aerografie şi Tatuaje, meşterii îşi aduc echipamentul lor. Atunci când e nevoie de unelte sau materiale pe care oamenii le au pe acasă (foarfeci, surubelniţe, reviste vechi etc.) îi rugăm să le aducă.

 

Există o limită de vârstă de participare?

Deşi nu avem o limită de vârstă, orarul atelierelor şi canalele pe care ne promovăm au făcut ca participanţii la atelierele noastre să fie, cu excepţii, oameni între 18 și 30 de ani. Încercăm să extindem limitele acestea ieşind şi în drumul altor categorii de vârstă. La evenimentele în aer liber s-a întâmplat să lucrăm mult cu copiii, însoţiţi sau nu de părinţi. În luna august am participat la un program pentru copii organizat de Institutul Cultural Român. Am vrea să mergem în şcoli și licee, să oferim activităţi în afara curriculei şcolare.

 

Dacă la început ați pornit de la ideea de a învăța pe alții și de a învăța de la alții orice, ce a devenit acum incubator107 și ce vrea să fie? 

incubator107 vrea să rămână în creştere. Vrem să devenim o reţea de cuiburi în care oamenii îşi îngrijesc pasiunile şi îşi fac timp pentru ceea ce sunt înafara CV-ului. Locul unde ai timp să înveţi să faci lucruri în loc să plăteşti pentru ele. incubator107 vrea să fie adăpost pentru timpul și sufletul liber al tuturor. Uneori ne amuzăm şi noi de cât de porniţi suntem să fim peste tot şi cu toată lumea şi să facem totul.