[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 21/06/2012

Pif-Romaniaci, adunați-vă!

Pif-Romaniaci, adunați-vă!

Astăzi, în Franța, o adevărată „Pifomanie” se manifestă în jurul săptămânalului „Pif”, devenit „cult”, și al eroilor care l-au animat.

Revista Pif a fost una dintre publicațiile occidentale distribuite în mod oficial în blocul estic. Lanoi, acest fapt s-a înfăptuit datorită relațiilor bune dintre Partidele Comuniste ale celor două țări.

La 40 de ani după perioada de glorie a Pif Gadget în blocul estic, Institutul Francez din București inițiază proiectul „Pif en Roumanie: un heros a l’age d’or”. Proiectul își propune să retraseze rolul revistei în universul copilăriei în Republica Socialistă România.

 

Ce vedeți la Sala Dalles

Expoziția este una documentară , ce reconstituie un exemplar „ideal”, improbabil și ireal al revistei, concept de Jean-Pierre Dirick, curatorul francez al expoziției. Astfel, publicul este invitat să descopere sau să regăsească, prin structuri scenografice cât mai interactive, eroii preferați și autorii lor, ca și cele mai bune și de succes numere Pif-Gadget.

8 „tablouri” pentru 8 personaje principale: Pif – de Arnal, Placid și Muzo – de Nicolaou, Corto Maltez – de Hugo Pratt, Dicentim, micuțul franc – de Kamb, Arthur fantoma – de Cezard, Rahan – de Cheret, Doctorul Justice – de Marcello, Anchetele lui Ludo – de Moallic și Crespi, Enigmele lui Tim – de Dirick.

 

Și o expoziție cu lucrări de artă originale, semnate de artiști români contemporani, și inspirate de Pif.

„Expoziția este un voiaj imaginar pe urmele lui Pif. Am citit și noi și voi, a marcat generații de artiști, plasticieni. Sper ca toate școlile din București să vină la această expoziție”, a spus, într-o conferință de presă, Didier Dutour, directorul Institutului Francez din București.

 

Elementul dominant al acestei expoziții este cartonul, ca fetiș. Veți vedea personaje din revistă combinate cu lucrări ale artiștilor români care au fost inspirați de poveștile lui Pif. „Lucrările sunt un complement la revistă”.

„Este emoționant pentru un creator, desenator, să știe cum a trecut frontiera Pif, cu câtă căldură a fost citită revista de admiratori”, a spus Kamb, părintele personajului Dicentim.

Expoziția este deschisă până în 22 iulie, la Sala Dalles.