[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 2/04/2012

Pierre Housieaux: „Oamenii pot fi monumente!”

Pierre Housieaux: „Oamenii pot fi monumente!”

Preşedintele Asociaţiei „Paris Historique”, organizaţie ce protejează patrimoniul istoricdin Hexagon, a susţinut, la sfârşitul lunii martie, la ICR, un atelier cu această temă.

La invitaţia ProDoMo, specialistul le recomandă românilor să valorizeze moştenirea culturală.

 

Care sunt temerile dumneavoastră în privinţa conservării patrimoniului?

În principal sunt legate de un patrimoniu mai puţin recunoscut,adică unul pe care l-aş putea numi cotidian, ceea ce ţine de faubourg, de periferie. Se vrea demolarea caselor de acolo pentru a se construi altele în conformitate cu normele actuale. Pentru mine, reabilitarea primează. Şi acele imobile o merită. O altă frică a mea o constituie implementarea normelor, care sunt draconice, dar evidente. Mă refer la cele de securitate. Uneori acestea lucrează împotriva refacerii. A trebuit să distrugem la Paris o scară medievală sub pretextul că targa pompierului nu avea loc să coboare. Mi s-a părut exagerat. Un alt caz: au demolat o poartă de imobil pentru că maşina pompierilor nu încăpea, era cu 20 de cm mai înaltă. De ce nu facem invers? Să schimbăm maşina? Lucrurile acestea supără. Suntem obligaţi să ne zbatem cu aceste probleme, să luptăm chiar.

 

Cum pot lupta bucureştenii împotriva acestei maladii: a demola pentru a construi?

Soluţia vă aparţine. Mai întâi, mobilizare generală. Când spun asta, mă gândesc la sensibilizarea oamenilor cu privire la patrimoniu. Poate că populaţia nu este conştientă de ceea ce înseamnă patrimoniu, memorie. Când spun memorie, spun patriotism, valori comune. Patrimoniu este ceea ce leagă o naţiune. Acum trebuie să lucrăm toţi asupra patrimoniului european. Pentru a împărtăşi toate acestea. Cultura, memoria merită acest efort!

 

Ce înseamnă pentru dumneavoastră un monument?

Ceva ce pot privi. Ceva care să semnifice ceva pentru sine însuşi. Când mergem în Franţa, ne gândim automat la Turnul Eiffel, când mergem în Cehia, ne gândim la Podul Carol, când venim în Europa, la ce ne gândim? La Turnul Eiffel, la Poarta Brandenburg, la Podul Carol, la ce? Cred că trebuie să ne construim monumentul nostru european. Dar care va fi acesta? Pentru mine poate fi arhitectura istoriei. Oamenii pot fi monumente. Un monument este o referinţă culturală.

 

Cum trebuie să se comporte asociaţiile româneşti de protejarea culturii?

„Paris Historique” fiinţează din 1963. Pentru a te face auzit, trebuie să crezi în ceea ce faci. Lupta pentru păstrarea patrimoniului este ceva foarte frustrant. Nu trebuie să vă descurajaţi. Organizaţiile trebuie să funcţioneze democratic, exemplar. Dacă ideile sunt bune, vor izbuti. Când au probleme, oamenii se gândesc: ah, există o asociaţie care luptă pentru asta. Nu cred că există o reţetă. În orice caz, fiţi vigilenţi şi insistenţi, asta e clar!