Photoliu. Obiectiv cu atitudine!
Într-o casă cu istorie, la primul etaj, își găsește locul Photoliu. Studioul Photoliu. Funcționează aici de aproape un an, iar istoria vine din faptul că în același spațiu, pe la 1900, a creat Nicolae Grigorescu. O spun documentele vremii.
În strada Batiște, la numărul 20, fotografii Mihai Barbu și Bogdan Baraghin au aranjat spațiul astfel încât să servească pasiunii și scopului lor: fotografia. Calitate, simț de răspundere și aparatură performantă sunt atributele conceptului care se traduce și prin îmbinarea stării de bine, de relaxare şi căldură a unui fotoliu cu fotografia, fără stresul şi emoţiile normale pe care cineva le-ar avea în faţa aparatului de fotografiat. În plus, aici au loc și întâlniri amicale – cu muzică și proiecții. Este, clar, un spațiu primitor.
După această privire de ansamblu, ne-am așezat la povești. Am aflat că, odată cu studioul, a luat naștere și proiectul omonim, în care a fost cooptat colegul și prietenul Andrei Pungovschi. „Vrem să cuprindem în imagini personalități marcante alături de fotoliile lor de suflet”, și-au spus fotografii și au pornit (invitați) prin atelierele, birourile, casele mai multor scriitori, actori sau muzicieni, care au împărtășit și poveștile fotoliilor preferate.
„Fotoliul este contrariul scaunului de birou: e locul de citit romane, de văzut filme și de lenevit în compania cățelului”, spune Zoe Petre, unul dintre personajele surprinse cu ajutorul aparatului foto. Până acum, alături îi stau Nicu Alifantis, Monica Bârlădeanu, Neagu Djuvara, Amalia Enache, Mircea Geoană, Hanno Hoefer, Vintilă Mihăilescu, Dan Perjovschi sau Maria Răducanu. Lista nu se încheie aici, iar celor deja imortalizați li se vor adăuga mulți alții. Fotografiile, alături de scurtele povestiri ale protagoniștilor, vor face obiectul unei expoziții care va fi vernisată, cel mai probabil, anul viitor. Până când o veți vizita, găsiți un preview pe photoliu.ro sau facebook.com/photoliu.ro.