Obiective turistice din Bucureşti: bisericile vechi din centrul oraşului
Ce i-ați arăta unui străin în Bucureşti? Aparent, sunt doar câteva opţiuni: Ateneul, Casa Poporului, Centrul Vechi. Însă, puţini dintre noi numără bisericile vechi din inima urbei printre obiectivele turistice.
Valentin Mandache este expert în case de epocă şi market analyst specializat pe piaţa construcţiilor istorice şi etnografice. Scopul său este să implementeze în România un concept foarte popular în vestul Europei: valorificarea patrimoniului istoric din punct de vedere comercial. Între timp, organizează tururile arhitecturale „Case de Epocă”. Pornim pe traseul intitulat „arhitectura bisericească”. Punct de plecare: Biserica Stavropoleos. Punct de sosire: Biserica Bucur Ciobanul.
Stavropoleos
Sâmbătă. Ora 12. Ne adunăm o mână de oameni în faţa bisericii Stavropoleos. „Probabil una dintre cele mai frumoase clădiri religioase din întreaga lume a bisericii răsăritene.” Construită în stil brâncovenesc, mica biserică este bogat decorată cu motivul funiei, o panoplie de flori renascentiste, detalii orientale. Este ultima lucrare de restaurare a arhitectului Ion Mincu.
Gabroveni
Următorul popas îl facem la Biserica Gabroveni. Uşa principală, în interior, este încadrată de portretele regale ale întemeietorilor: Elisabeta şi Carol I. Jilţurile monarhilor, din lemn masiv, sculptate cu migală, se regăsesc în mai multe biserici din ţară, după normele ritului ortodox, povesteşte istoricul.
Biserica Rusească
Nu părăsim zona istorică şi, traversând Lipscanii şi Blănarii, ajungem în faţa celui mai mare monument art-nouveau din Bucureşti, Biserica Rusească. În graba zilnică, s-ar putea să nu observaţi vulturul bicefal al Rusiei sau serafimul de pe zidul din exterior. Cu puţină bunăvoinţă, un binoclu şi o minimă informaţie la purtător, puteţi observa portretul ţarinei Alexandra, în medalion, pe unul dintre pereţii exteriori.
Biserica Colței
Biserica Colţei e o construcţie cu ornamente complicate şi coloane legate în funii de piatră. Detaliile sunt baroce: simbolizarea rarisimă a unui pelican şi a unei scoici.
Sf. Gheorghe Vechi
Tot bucuria detaliului face special şi următorul obiectiv: Sfântul Gheorghe Vechi. Acesta este străjuit de felinare cu gaz aerian, un combustibil special obţinut din cărbune. Cea mai mare biserică a Bucureştiului, Sfântul Spiridon Nou, are în interior picturile în stil renascentist ale lui Gheorghe Tăttărăscu.
Radu Vodă și Biserica lui Bucur
Turul de weekend se încheie cu mănăstirea Radu Vodă, pe al cărei deal urcă un drum vechi, pavat cu piatră de râu. Peste drum, Biserica Bucur Ciobanul apare simplă şi curată, cu pereţii albi şi bârnele din lemn.
Detalii despre tururile culturale pe www.casedeepoca.wordpress.com