[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 20/11/2012

Noua față a Teatrului Național București

Noua față a Teatrului Național București

16 martie 2011 este data la care s-a efectuat prima predare de amplasament necesară organizării de şantier.

Clădirea Teatrului Naţional Bucureşti (T.N.B.) constituie un ansamblu format din mai multe corpuri (A1, A2, B, C şi D): corp A1 – clădirea Sălii Mari a Teatrului; corp A2 – clădirea turnului scenei Sălii Mari; corp B – clădirea zonei Anexe (birouri, ateliere, cabine actori etc.). Corpul C cuprinde clădirea Sălii Studio şi a Sălii Atelier a TNB, amplasată la subsolul clădirii; iar corpul D – clădirea din subteran a spaţiilor tehnice (grup electrogen, tablouri electrice, etc. ) care se află în partea de est a turnului scenei.

TNB în cifre

Proiectul de reconstrucție al Teatrului Național costă 51 de milioane de euro, din care 27 de milioane sunt de la Banca de ­Dezvoltare a Consiliului Europei.

Constructorul este societatea Aedificia Carpaţi în asociere cu Romtest Electronic. Societatea are o bogată experienţă în execuţia unor astfel de lucrări: Ateneul Român, Muzeul de Artă, Biblioteca Naţională, Palatul Victoria – ultimele două în curs de execuţie.

Lucrările TNB s-au întins pe trei ani.

Suprafaţa de 60.000 de metri pătraţi a rămas aceeași, însă va include şi o cafenea, săli de expoziţie şi de lucru şi librării.

Peste 3.000 de locuri va avea la finalul lucrărilor noua clădire.

Reconfigurarea sălilor de spectacol actuale şi noile săli:

Corpul A 1: Sala Mare propriu-zisă revine la un format optim de 909 locuri (în loc de cele 1.156 în prezent). Va avea loji la nivelul parterului sălii (benoare) menite să populeze pereţii, dar mai ales să contribuie la accentuarea sunetului reflectat. Se mai prevăd două rânduri suprapuse de loji, dintre care, cele centrale (axiale) sunt amplasate peste loja oficială, aducând-o pe aceasta la o scară adecvată.

Corpul A2: Sala Amfiteatru (care a apărut abia în 1978 şi are în prezent 353 de locuri) a dispărut. În schimb, au apărut două noi săli polifuncţionale, servind atât ca săli de spectacole cât şi ca spaţii de repetiţie.

În actualul depozit de decoruri de sub buzunarul de fund al Scenei Mari, s-a creat un spaţiu nou de spectacol neconvenţional, flexibil, denumit provizoriu Sala „Scena”, (cu aproximativ 250 locuri). Aceasta are acces pentru public din foaierul comun realizat în Corpul B „Anexa”.

O a doua sală, cu o capacitate asemănătoare (267 spectatori), a fost construită pe actualul amplasament al atelierului de pictură. Sala „Pictură”. Ambele săli au asigurate dotări proprii: garderobe, grupuri sanitare, cabine tehnice (numai la sala polifuncţională).

Corpul C: Acest corp cuprinde în prezent 2 săli de spectacol, suprapuse pe verticală:

Sala „Atelier" a TNB - la subsol, având un foaier pricipal la acest nivel. Sala Atelier se va extinde cu o suprafaţă parţială pentru aproximativ 50 de locuri.

Sala „Studio", utilizată de Operetă, a revenit Teatrului. Cu o capacitate maximă de 592 locuri, sala este transformabilă de tip italian, elisabetan sau arenă prin refuncţionalizarea celor trei pachete mobile cu scaune şi a pereţilor mobili.

Teatrul pentru spectacole în aer liber situat la cota +24,00 cuprinde:

Arena în aer liber pentru maximum 300 de persoane, inclusiv actori, cu podium pentru scenă, amenajat şi amplasat conform cerinţelor regizorului de spectacol, gradene practicabile cu perne şi plan înclinat pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, care sosesc la această cotă cu ascensorul, dinspre latura de Sud (bd. Carol I).