Nou deschis: Muzeul Copilăriei
Zeci de muzee ale jucăriilor, ale trenurilor, ale păpuşilor, ale copilăriei sunt risipite prin Europa. Deocamdată, niciunul în România. Muzeul Ţăranului Român a iniţiat luna trecută un proiect care se va concretiza într-o astfel de instituţie.
Una virtuală. Ideea este integrată proiectului european Childhood. Remains and Heritage/Copilăria. Rămăşiţe şi patrimoniu. De-a lungul anului vor fi vernisate 7 expoziţii dedicate acestei perioade a vieţii. Fiecare expunere, deschisă publicului timp de o lună, va fi filmată, imaginile urmând a fi postate pe site-ul MŢR. Prima sală de muzeu este intitulată „Ivirea. Dinspre duhuri spre Duh”: trei spații cu obiecte din patrimoniul muzeului sau donate, însoţite de texte sugestive.
Prima dintre acestea este intitulată „De unde vin copiii”. Răspunsul ar putea fi „visat într-o floare, cumpărat pe un ciur de mălai, copilul din varză sau adus de barză”. Acestea erau câteva dintre credinţele legate de venirea pe lume. Cu siguranţă ştiaţi de copilul adus de barză. Dar ştiaţi că, înBelgia, copiii se găsesc într-o varză? „Înainte vreme, prin practici magice, putea fi influenţat sexul pruncului: dacă femeia se aşeza călare pe sucală, avea să nască băiat, iar dacă stătea pe albie sau pe lighean, avea să facă fată”. Este un alt eres pe care ni-l dezvăluie organizatorii.
Ce înlocuitor exista în lumea satului pentru suzetă? „Se credea că echivalentul ar fi un şomoiog de cârpă îmbibat cu ţuică sau zahăr. Nu era chiar aşa. Existau doici specializate, la fel ca bocitoarele”, ne-a explicat Ioana Popescu, coordonatoarea proiectului. Tot în sălile viitorului Muzeu al Copilăriei veţi găsi lista cu duhuri rele, certificate vechi de botez, informaţii despre ce se întâmpla în a treia noapte după naştere, despre ceremonia botezului, despre mărturii (de la bănuţi la cutiuţe colorate). Veţi afla şi că albia este un „obiect total”.