Noaptea Caselor. Un circuit al spațiilor domestic-culturale din București
În noaptea de 27 septembrie, pătrundem în comunități care se joacă cu idei tot mai îndrăznețe. Case, conace și apartamente cu proiecte inteligente au devenit centre culturale. Fiecare dintre ele a ajuns focar de inovație și de spirit liber, iar împreună realizează o rețea culturală descentralizată.
Pornim din Aviatorilor IX, spațiu centrat pe manifestări muzicale, artistice și educative – galerie de artă și instalații vizuale, mini cinematograf, ceainărie și cocktail-bar, meeting point și workshop venue.
Trecem pe la școala de arte și meserii Artskul – de pe strada Paris 16, pentru ca, mai apoi, să ajungem la The CAN (Collective Art Neighbourhood, Povernei 35), un proiect de artă contemporană care funcționeaza ca platformă de dialog, studio open-space și galerie de artă.
Traseul continua cu centrul cultural independent Artidava (Henri Coandă 38) și cu casa “Scrie despre tine” – un loc unde au loc întâlniri între oameni care vor să scrie despre prezent. La adresa Dionisie Lupu 31 găsim Casa Lupu. Cele trei etaje ale blocului interbelic (plus curtea interioară) găzduiesc pentru o noapte mai mulți DJ-i.
În aceeași noapte vor fi deschise Grădina Viitorului – mediu educațional modular ce funcționează ca incubator de inovație tehnologică și makerspace, și Casa jurnalistului, ambele situate pe strada Viitorului, la numerele 153 și 154.
Traseul caselor mai include și: Home Mătăsari (strada Mătăsari 17), Colivia – experiment locativ (Pache Protopopescu 9), Carol 53, Elisabeta (Bd. Elisabeta 37) – spațiu de coeziune culturală, într-un apartament abandonat și revitalizat de către un colectiv de artiști polivalenți, Interfon 77 (Panait Cerna 7) – butic de creație, și Casa de pe Chei (Splaiul Unirii 195).