Muzeul din muzeu: Catalog și concluzii
Vă plac desenele animate? Dar ilustrația de carte? Ce spuneți de manga și de grafica românească?
Dacă răspunsul l-ați găsit, înseamnă că ați trecut măcar o zi pe la MNAC, în perioada 16 iunie-16 octombrie 2011, gazda celui mai animat muzeu al Bucureștiului. Muzeul Benzii Desenate a adunat concluziile, fotografiile și părerile specialiștilor într-un catalog, cu un concept semnat de Alexandru Ciubotariu.
120 de zile cu expoziții românești, lansări de carte, ateliere, proiecții, invitați din străinătate și bibliotecă, este radiografia zilelor animate, la muzeul din Palatul Parlamentului.
Dar muzeul-pilot nu trebuie să rămână un proiect temporar, poate deveni permanent, dacă arta cu păpuși animate vă incită.
Ce am văzut la MBD?
Poate cea mai importantă secțiune, zonă amenajată din muzeu a fost cea de „Tezaur”: „Istoria Benzii Desenate Românești 1896-2010”. „Cum se face o bandă desenată” cu Alexandru Ciubotariu și Puiu Manu au fost două ateliere în cadrul muzeului. Am descoperit la MBD, grație noului proiect, 12 litografii care ar fi trebuit să apară într-o carte la începutul anilor 1980, în cadrul expoziției „Semne și Desemne”: dialog Nichita Stănescu – Sandu Florea. Caricatura românească a avut monștri sacrii: animațiile și benzile desenate ale lui Matty Aslan au făcut deliciul publicului, cele originale fiind puse la dispoziția muzeului de soția autorului, Simona Mehedinți-Aslan.
Noroc cu Biblioteca MBD! Așa publicul s-a răsfățat cu peste 500 de titluri francofone, 800 românești, altele din zona manga, fanzine și reviste, periodicele Luminița și Șoimii Patriei.
Universul colorat din ilustrațiile de carte a fost discutat într-o conferință, iar atelierele de creație au fost dedicate pasionaților de manga și BD. Puiu Manu, unul dintre cei mai longevivi și prolifici creatori de benzi a făcut demonstrații și a dezvăluit metodele care au dat naștere personajelor din Toate pânzele sus, de exemplu.
În concluzie: conceput de Alexandru Ciubotariu și organizat de Institutul Cultural Român și MNAC, Muzeul Benzii Desenate a fost un proiect visat și reușit. Cu certitudine și necesar.