Moştenirea Storck
El, sculptor, ea, pictoriță. Frederic și Cecilia Cuțescu Storck au creat la București o dinastie de artiști. Patru generații, copii și nepoți au urmat calea artelor. Moștenirea culturală a familiei se află într-o casă atelier din centrul Bucureștiului.
Casa-atelier
Casa-muzeu este o operă de artă în sine, proiectată de arhitectul Alexandru Clavel și ridicată la 1911. Nu iese cu nimic în evidență, mai ales că așteaptă să fie restaurată de mult timp. Pereții plâng de igrasie, iar frescele Ceciliei Storck au cel mai mult de suferit.
Vitralii și fresce
Culoarea roșu-pompeian a zidurilor exterioare se potrivește cu arhitectura de inspirație germană, preferată de proprietari. Aveți răgaz în fața casei să remarcați basoreliefurile, felinarul ce decorează exteriorul casei, dar și cele două fresce (măști) ce au stat o vreme pe fațada vechiului Teatru Național, cel de pe Calea Victoriei. Ghidul nu va trece cu vederea vitraliile casei, ce au fost comandate la ateliere renumite din Olanda.
Macheta Mănăstirii Curtea de Argeș
Atelierul de sculptură al lui Frederic Storck este dominat de macheta Mănăstirii Curtea de Argeș, realizată de Karl Storck, unul dintre fiii bătrânului, pentru Expoziția Universală de la Paris. De obicei, la ridicarea unui lăcaș de cult este concepută mai întâi o machetă, ne spune gazda de la muzeu. De data aceasta, macheta a fost construită după modelul original, din lemn de mesteacăn și tei, cu foiță de aur.
Casa cu arcade albe
Parterul este spațiu de expoziție, iar la etaj, camerele familiei, care nu sunt deschise publicului, se păstrează la fel ca în ultimii ani de viață ai Ceciliei Storck. În prima încăpere, găsiți o colecție de tablouri ale artistei, pasteluri pe carton. Fizionomii de țigănci (1910-1916). Se remarcă un tablou: o casă cu arcade albe, casa familiei Storck de la Balcic, vecină cu palatul Reginei Maria.
Grădina Raiului
În viziunea stăpânei casei, Grădina Raiului este populată cu personaje feminine, copii și păsări, multă verdeață, liniște și tihnă, explică muzeograful de serviciu. Pictura murală este cumplit de deteriorată, însă merită admirată. Alte două fresce, „Dragostea carnală” și „Dragostea spirituală”, au prins viață în camera-atelier de pictură și au fost delimitate de o fântână care a uitat demult că apa există.
Casa Stork
Vasile Alecsandri 16, 021.317.38.89.
Program de vizitare: zilnic, între orele 09:00 – 17:00, luni închis