Microtopiile Bucureștiului sau cum văd cinci fotografi nordici Bucureștiul
Expoziţia „Microtopiile Bucureștiului – cartografierea și redefinirea orașului”, parte din campania Bucureşti Capitală Europeană a Culturii în 2021, este realizată de cinci dintre cei mai importanţi fotografi nordici şi poate fi vizitată, la Hanul Gabroveni, până la data de 20 septembrie.
Făcând o incursiune vizuală în peisajul urban bucureștean, fotografii vad un oraș fragmentat, în care numeroasele ziduri, garduri, stâlpi delimitează teritorii de sine stătătoare, deconectate de întreg.
Orașul este dominat de locuințe sociale din perioada comunistă, unde aproximativ 60% din populație trăiește în condiții extrem de dense, spații în care facilitățile recreative și culturale sunt aproape inexistente.
Oddleiv Apneseth - Norvegia, Chris Maluszynski - Suedia, Milja Laurila - Finlanda, Ingvar Högni Ragnarsson - Islanda și Maja Nydal Eriksen - Danemarca au locuit timp de o lună la București, în vara lui 2015, iar provocarea artiștilor a fost să descopere aceste spații și să le reinterpreteze, profitând de perspectiva străinului aflat pentru prima dată la București.
Delta Văcărești, „cartierele-dormitor”, Bucureștii Noi sau Pipera - fotografiile surprind oamenii și visele lor și, de asemenea, modul lor de a compensa, de a se adapta la realitățile dure din jur și de a-și crea propriile microtopii.
Orașul București are șansa de a deveni, în 2021, Capitală Europeană a Culturii. ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București derulează, în prezent, proiectul București Memoria|Explorarea|Imaginarea Orașului, un program platformă care susține candidatura orașului în cursa pentru acest titlu.