[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 4/09/2012
Lansare: „Case și oameni din București”

Lansare: „Case și oameni din București”

În casa desenată de George Matei Cantacuzino, s-a lansat aseară cartea lui Andrei Pippidi – „Case și oameni din București” (Ed. Humanitas).

Public numeros, unii au asistat la lansare în picioare, aplauze, amabilități, vorbe frumoase, semnal de alarmă. S-a vorbit despre degradarea orașului care e pe cale să-și piardă identitatea.

 

De ani buni, istoricul şi profesorul Andrei Pippidi semnează rubrica „SOS Bucureşti” în Dilema veche, atrăgînd atenţia, constant, asupra felului în care înţeleg unii să se (pre)ocupe de clădirile istorice din Bucureşti, se arată într-un articol pe site-ul revisteiDilema veche.

Culegerea de articole (publicate în Dilema veche) a istoricului Andrei Pippidi spune povestea caselor și a oamenilor care le-au locuit. „Editura Humanitas a adăugat la reeditarea articolelor mele un al doilea volum. În viitor se preconizează și un al treilea. Aceste case de multe ori au mai degrabă importanța pe care le-o oferă estetica, viața care a fost trăită înăuntru, oamenii de care se leagă clădirile”, a spus autorul.

 

„Ceea ce mă frământă de fiecare dată e reconstituirea unui trecut omenesc, al societății, al familiilor, înaintea interesului pe care clădirile le au pentru arhitecți”, a mai spus profesorul Pippidi.

Arhitectul Nicolae Lascu, invitat la lansarea de la Cafe Kretzulescu, a fost de părere că „articolele din Dilema veche constituie o memorie a orașului, un semnal de alarmă, scris la cald, proteste precise, casele fiind unul din lucrurile esențiale”.  

 

Un capitol din carte, dedicat strănilor, a atras atenția arhitecților, fiind interesant din punct de vedere al organizării – autorii români (alt capitol) Iorga, Mateiu Caragiale, Sadoveanu, orașul din Mihail Sebastian, Goga sau Sorescu sunt amintiți în pagini. De asemenea, sunt prezenți actorii orașului (primari, arhitecți, diverse societăți) care au contribuit la înnoirea lui, lumea nesfârșită a proprietarilor caselor dispărute, o galerie nesfârșită de figuri care au pus o amprentă asupra străzilor, caselor, oamenilor. „Casele sunt legate prin adrese migălos semnalate, reprezentând o imagine vie a unei societăți care a construit orașul, l-a locuit și l-a folosit atâta timp”, a punctat Nicolae Lascu.

 

Arhitectul Șerban Sturdza a vorbit despre scrierile lui Andrei Pippidi și ne-a invitat să mergem să vedem casa din Bulevardul Carol 53, să vedem ce se întâmplă acolo și să luăm atitudine, așa cum au făcut-o cei din casă. „Cineva spunea că dacă ar fi atâta lume în stradă câte este aici, acum, la lansare, poate s-ar schimba ceva în structura acestui oraș”.

Evenimentul a fost organizat la Librăria Café Kretzulescu de către ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) şi Librăriile Humanitas.