[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 14/10/2011

Ioana Lazăr: "Există viață (culturală) și în Pantelimon!"

Ioana Lazăr:

Ioana Lazăr povestește în interviul acordat „BeWhere!” cum e viața în Pantelimon, ce se întâmplă la Postăvăria Română și ce proiecte pregăstește Make a Point luna aceasta.

Cum s-a născut proiectul Make a Point și ce activități le-ați propus „pantelimonezilor”?

Inițial, când a apărut ideea proiectului, ea includea o expoziție de artă contemporană și proiecții de film despre spațiul de locuit și reprezentările sale familiare - activități menite să stârnească curiozitatea vizavi de cartier, abordând tehnici și formate recente, neconvenționale. S-a adăugat ideea unui workshop de fotografie cu copiii din cartier și sesiuni de dezbateri mai mult sau mai puțin formale cu diverse persoane și organizații.

Proiectul a început să crească pe măsură ce au apărut noi persoane și idei. Definindu-ne tot mai bine cui ne adresăm, ne-am dat seama că ar fi de folos o abordare socială a practicilor de petrecere a timpului liber în cartier. Dacă ne asumăm acest spațiu așa cum e, trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi nu stăm atât de mult prin cartier, asta și pentru că cea mai mare parte a evenimentelor culturale și a activităților de socializare se petrec în centrul orașului. Așa a apărut secțiunea antropologică a proiectului.

Complementară acestei activități este documentarea istorică. Pornită de la ideea trasării unei istorii a spațiului, începe să se concretizeze prin colectarea de date - mărturii, fotografii, documente, video, etc - care să ofere mai multe indicii despre timpul liber în vechiul Pantelimon. Ca și cercetarea, procesul e on-going, iar datele vor fi compilate în toamnă; seminarul de încheiere a proiectului va fi rezervat tocmai dezbaterii acestor rezultate.
Evenimentele din spațiul public au apărut din nevoia de a stabili un prim contact cu comunitatea într-un spațiu familiar cum este parcul. Anul trecut am mai organizat astfel de evenimente cu hamace în Tineretului alături de Asociația Komunitas și îi aveam deja în minte pe cei la la Asociația Macaia cu proiectul lor Studio Parc. Așa că ne-am reunit duminica, în Parcul Morarilor, propunându-le vizitatorilor o zonă alternativă de recreere în parc.

Iniţiativa voastră crezi că schimbă ceva în viața cartierului?

Credem că o astfel de inițiativă este binevenită în orice cartier. Nu ne asumăm că am vrea să schimbăm mentalități - trecerile se fac lent, în mai mulți ani. Însă știm că prin aducerea în cartier a unor activități pe care de regulă le găsești în centru, vom schimba ceva în așteptările bucureștenilor despre periferie. Credem în puterea exemplului și în nevoia oamenilor de a intra în contact cu lucruri frumoase.


Cum de v-ați „așezat” în Pantelimon?

Alegerea Pantelimonului a venit firesc, căci sediul Make a Point se află într-o fostă hală a Postăvăriei Române, iar inițiativa reconversionării acestui spațiu într-unul cultural a fost de la început legată de ideea desfășurării de activități artistice și educative la periferie. În egală măsură, știm că Pantelimonul, ca și alte cartiere, este o zonă lipsită de oportunități culturale și de recreere și, în plus, deține o conotație aproape unilaterală în percepția oamenilor din toate categoriile sociale („băiatul/fata de cartier"!).
Cu plimbările pe bicicletă îndemnăm oamenii să exploreze și să descopere cartierul de după blocuri, devenind mai îngăduitori cu spațiul moștenit, și poate chiar curioși în privința lui.

 

Ce este „Make a Point”?

Make a Point are cam un an și jumătate și a fost fondat de trei persoane din zona filmului – Mădălina Roșca (regizor film documentar), regretata Viorica Bucur (critic de film) și Alma Cazacu (artist vizual). Ideea reconversionării unui fost spațiu industrial și transformarea lui într-unul cultural nu este nouă - în Europa mai toate orașele dețin astfel de centre unde arta și interacțiunea culturală sunt aduse în proximitatea locuinței.

Prima acțiune a MaP constă în seria de proiecții săptămânale de film „Make a Joi” unde sunt alese titluri mai puțin cunoscute de public, propuse periodic de invitați speciali și urmate de o discuție liberă. Fiind evenimentul cu tradiție al MaP, este și cel mai reprezentativ  pentru organizație. Însă întreg demersul este gândit să ofere spațiu de desfășurare creatorilor contemporani, de aceea probabil ca veți auzi de tot felul de evenimente care se întâmpla la noi. Conceptul  de „bucătărie americană” trimite la ideea bucătăriilor din porturi, complet utilate, gata să primească orice echipaj îndeajuns de înfometat.