De citit: Restaurante din România
Unele localuri spun poveşti. Asta pentru că ideile au pornit de la arhitecţi talentaţi.
Pentru cei interesaţi de designul interior, Igloo Media a lansat anul acesta, în seria albumelor Igloo Best — „Restaurante din România”, o selecţie de 17 exemple, proiecte de calitate care transformă experienţele culinare în adevărate aventuri.
Unele proiecte sunt duse atât de departe încât par muzee, nu locuri de luat masa. Cele alese în volum sunt din categoria concept-store, wine-bar, club, pub, restaurante localizate în clădiri istorice transformate în repere urbane. Volumul se deschide cu prezentarea unuia dintre cele mai frumoase restaurante din Centrul Vechi al Bucureştiului – Lacrimi şi Sfinţi, celebru deja pentru design şi mâncare. Mult lemn, ferestre de la o casă din Dolj, o uşă de la un vechi dispensar, grinzi
dintr-un bătrân hambar, mese şi scaune realizate din lemn recuperat, obiecte de decor adunate de peste tot, toate compun un spaţiu stilizat, fără ostentaţie. Cristian Corvin este arhitectul „vinovat” de aspectul localului.
Baracca din Cluj a fost amplasat într-o clădire de 500 de ani, recondiţionată în proporţie de 90%. Concept simplu, cu lămpi albe şi ghivece cu busuioc pe mese, ce domină interiorul. Negresco din Bucureşti, de pe strada Stavropoleos, reconstituie un spaţiu construit la 1882. Arhitectul de proiect Şerban Sturdza a transformat locul într-o casă boierească cu tavane boltite cu fresce, scară cu mozaic auriu şi bar din zinc, un restaurant strălucitor. Elveţianul Max Schweizer a cumpărat în 2006 o casă istorică în Sibiu. Casa Max şi-a păstrat elementele originale. Grinzile, tâmplăria au fost recuperate cu grijă. Imaginile alese pentru acest volum fin conving şi nu au nevoie de explicaţii prea multe.