Dau 100 de galbeni pentru București!
Echipa conceptuală, Bogdan Alto și Cristian Niculici, doi tineri bucureșteni din asociația Odaia Creativă, au creat Habitat, un joc de tip Monopoly ce are ca temă dezvoltarea imobiliară a Bucureștiului.
Două echipe a câte 2, 4 sau 6 jucători se așază în fața unui board-game. Miza: să cumpere și să restaureze cât mai multe case vechi din oraș sau, de cealaltă parte să demoleze și să construiască cât mai multe blocuri-turn. Misiunea finală: schimbarea legislației.
Începând de astăzi jocul de societate poate fi încercat în 12 spații din Capitală. Noi am încercat la Cărturești, într-o atmosferă caldă, cu ceai și muzică de calitate. Pe board-game sunt desenate 60 de case din zona istorică. „Am fotografiat peste 500 de case și au rămas 60”, spune Bogdan. Totul a început în curtea muzeului Minovici și au crezut că în două luni va fi gata. Le-a luat doi ani ca să pună la punct o strategie, un concept și încă se mai lucrează. „Din februarie lucrăm la varianta aceasta de joc pentru că am probat mai multe forme”, explică Cristi. De ce au fost aleși ei? „Păi, cine altcineva!”, vine răspunsul lui Bogdan. Băieții au studiat Agronomia și Arhitectura, fiind pasionați de creație, în general, de patrimoniu, în special.
Va fi destul de dificil să alegeți în ce tabără să jucați, pentru că nu sunt decât două variante: Restauratorii și Demolatorii. Ca să știți traseul pe care l-au urmat tinerii în cercetarea lor, vă spunem că zona aleasă pornește de la Unirii, Bulevardul Coposu, urcă pe Mântuleasa, iese pe Moșilor, merge până la intersecția cu Mihai Eminescu și schimbă direcția pe Dacia. La intersecția cu Polonă coboară spre sud, pe Xenopol, iese în Lahovari, traversează Magheru, pe George Enescu până la Știrbei Vodă, pe Schitu Măgureanu până trece cheiul Dâmboviței unde se oprește la casele de pe Sapienței, Vigilenței, Antim, Apolodor.
Jocul începe: se împart cele peste 120 de cărți (multe se repetă), galbenii (capitalul este de 100 de monede) și pionii de diferite culori.
La prima încercare am ales să fiu restauratorul Amma Mondena (fiecare jucător este un personaj). Cu această carte primesc un galben la fiecare eveniment urban pe care-l inițiez și am misiunea de a cumpăra case, de a le restaura și clasa drept monumente istorice, după care le dau funcțiuni culturale, le pot transforma în galerii de artă, centre culturale, săli de concerte sau cinema. Pentru fiecare casă cumpărată marchez teritoriul cu piese de lemn, toate realizate handmade. Dacă însă vă gândiți să sfidați legea și să faceți parte din echipa cu bad guys, (Demolatorii), puteți fi în pielea personajelor Irina Ilicita, Cristi Nababul sau Vlad Zdrobi.
„Dă-mi un galben înapoi”, „Te dau în judecată pentru construcție ilegală!”, „Îți blochez construcția”, „Am tras cartea Avocat Veros”, „Acum intră în joc cartea Societatea Civilă”, cam acesta este limbajul la masa de joc.
Jocul te prinde și nu știi când trec două ore, cam cât durează până să devii proprietarul a minimum 12 case, misiunea unui jucător din tabăra celor buni. Rezultatul nostru la primul joc a fost de 11 case construite și restaurate la 4 blocuri ridicate, cât au reușit Demolatorii. De data aceasta cei buni au învins!
„E greu să faci lobby pentru urbanism în București și în urma unor discuții cu Asociația Salvați Bucureștiul, a trebuit să simplificăm lucrurile. Așa am ajuns la varianta unui joc realist despre oraș, așa luăm atitudine într-o manieră interactivă, ludică”, spune Irina Paraschivoiu.
De amintit că ilustrațiile au fost realizate de Dan Ungureanu, și toate casele au fost desenate fidel, după cele din realitate. Vor fi 100 de exemplare-prototip, dar nu la vânzare. „Deocamdată nu se pot cumpăra jocuri Habitat, ele pot fi încercate la sediile Incubator 107, Make a Point, Cărturești, Muzeul Ţăranului Român, Thomas Antiques, Hobby Café, Serendipity, Cimitirul Bellu (din primăvară)”, completează Amalia Alexandru de la Odaia Creativă. Din echipa de creație a Habitat-ului mai fac parte Ana Maria Vrabie, Irina Paraschivoiu, Radu Benea, Vlad Balica și Andrei Fanciali.
Regulamentul și detalii găsiți pe site-ul www.odaiacreativa.ro