Cum am devenit florist
Întâia și întâia dată am acceptat invitația Anei Maria Perețianu și a Veronicăi Stancu, „vinovatele” organizatoare ale atelierului. Într-un spațiu care te scoate din monotonia zilnică, Lente& Cafea, cea nouă, de la Armenească.
A fost cel mai frumos cadou pe care l-am primit într-o zi de primăvară nu tocmai senină. Ștefan Dițu, managerul Flowers Garden, ne-a fost diriginte, unul atent la detalii și întrebări.
Am învățat cum să fac un aranjament floral. Foarte ușor mi s-a părut, având în vedere că am avut la îndemână ustensile și materie primă... Și toate pregătite din timp. Repet, cum să nu mi se pară o joacă de copil?
Lisianthus este floarea aceea plăpândă, de culoare albă sau mov și gipsofila (floarea miresei în limbaj popular) erau preferate, dar nu știam cum se numesc. Alstroemeria (crinul incaș) a jucat un rol într-o legendă (căutați pe google și aflați povestea), frezia și laleaua bine-cunoscute au constituit materia primă la atelier. Era să uit de frunzele decorative Galax (dacă le țineți în frigider își schimbă culoarea în roșu, este un pont pe care ni l-a spus Ștefan).
Un burete vegetal îmbibat cu apă, o găletușă din aluminiu, foarfecă și cater, acestea au fost instrumentele de lucru. „Înainte de a pune florile în vază, tăiați-le codița în apă! Se vor revigora”, este un alt secret al florilor. Frunzele de pe tijă se rup, nu trebuie să vegeteze mult în apă și nu puneți zahăr în vază, chipurile pentru rezistență așa cum face multă lume, atenționează Ștefan. „În general, aranjamentul începe cu verdeața, frunzele așezate pe marginea vasului. Apoi florile cu petale mari și comune. Puteți să vă jucați simetric, și dacă nu sunteți experte, faceți cum simțiți! Jocul culorilor spune totul, indiferent de modelul glastrei. Până la urmă, designul va vorbi despre creator. Mai am un adevăr și s-ar putea să fie dureros pentru fanii zambilelor. Sunt toxice pentru celelalte flori. Într-un buchet le-ar omorî pe „colege”. Deh, frumusețea nu e totdeauna miraculoasă! Există și un fashion al florilor. Anul acesta se poartă mov și lila, pentru cununii sunt preferate buchetele colorate.
Cum mi-am construit glastra mea? Am urmat exemplul lui Ștefan și am început să tai. Codițe. Nu vă spun cum, e o tehnică imbatabilă, trebuie să mergeți la curs (2 ore duminica, o dată pe lună, 120 de lei ședința) ca să aflați! Odată învățat trucul, o să vă credeți iscusite. Pentru că-mi plac freziile, am vrut să le dau importanță și le-am așezat în mijlocul glastrei, înconjurate de lalele cu căpșor mov și lisianthus (tot mov) și „crin incaș” (îmi place sonoritatea denumirii). Am presărat câteva fire de gipsofila și gata. Nu a ieșit perfect, dar se numește „design personal”. Se vede cel mai bine în imagini.
FOTO: Claudiu Cioteanu