[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 9/04/2012

Cum ajungi să urăşti patinajul artistic

Cum ajungi să urăşti patinajul artistic

Bucureștiul oferă toate condițiile pentru ca un iubitor al sportului cu patine să se îndepărteze de această disciplină. Exemplul recent: sala în care au avut loc, sâmbătă, spectacolele „Kings on Ice”.

 
  1. Patinoarul „Mihai Flamaropol”, unde a avut loc evenimentul, este un adevărat focar de infecție. În grupurile sanitare, unisex, îți este frică să intri. Parcă nu dăduse pe acolo o femeie de serviciu de când s-a inventat mătura. N-am înțeles de ce hârtia de pe perete pe care scria Toalete Femei era la Bărbaţi și invers.
  2. “Complexul sportiv”, cum stă scris la intrare, pe o tablă ruginită, a rămas la fel ca în urmă cu șase decenii. Cred că de când a fost construit (în 1952). Poate de-asta s-au gândit să-l demoleze și să facă un altul.
  3. Nu există săli diferite pentru sporturile de iarnă. Hocheiștii joacă pe aceeași gheață pe care vine să danseze Evgeni Plushenko. Şi Plushenko  ştie să danseze, ştie ce este acela public. Stânjenitor, ca să nu spun jenant! Gheața nu rezistă mai mult de 40 de minute și se reface cu o mașinărie din epoci imemoriale.
  4. Publicul. Needucat, în mare parte. Vine la spectacole ca să stea la cozi pentru nachos și se foiește în timp ce pe gheață performează „regele piruetelor”, Stephane Lambiel, sau Surya Bonaly – celebră pentru saltul înapoi. „Eu n-aș mânca ceva de aici niciodată”, îmi spune un coleg, îngrozit. Am nimerit în fața unor neaveniți care au comentat tot timpul spectacolului. Nimc despre patinaj. Te întrebi de ce plătesc unii bilete, nu foarte ieftine de altfel, dacă nu știu ce văd sau dacă nu știu să aprecieze ce văd? Îmi repet asta, cu toate că știu răspunsul. Vor să fie văzuți și să-și etaleze rochiile (frigul din sală nu-ți permite umeri goi sau glezne la vedere). Și totuși... Și nu știu să ofere flori! Le aruncă pe gheață despachetate, așa încât petalele se împrăștie, iar patinatorii, în loc să se bucure de aplauze, stau să le culeagă una câte una. Și mai fac un lucru interzis! Fotografii cu flash, deși anunțurile au fost clare încă de la intrare.

Și acum să revenim la partea spectaculoasă a zilei de sâmbătă (pentru că a fost un pic și spectaculoasă), la primul show al zilei „Kings on Ice”. Brian Joubert, aflat pentru prima dată în România, unul dintre „regii” gheței, a isterizat o sală plină, pe ritmuri irlandeze. Alții ne-au dat emoții. Fiona Zaldua și Dmitri Sukhanov au oferit un regal de echilibristică și dans, de fascinație și acrobație. Evgeni Plushenko și Edvin Marton au revenit a patra oară la București, de fiecare dată adulați de public. Ignorând sala total neadecvată pentru un spectacol de asemenea anvergură, spectatorii, per ansamblu, au fost cei mulțumiți, au fost în extaz, show-ul demonstrativ oferind toate elementele de succes: de la interpretări pline de feeling, până la piruete și figuri periculoase, uluitoare.

 

Patinoarul bucureștean a fost prea mic pentru atât de multe vedete: Brian Joubert, Stephane Lambiel, Surya Bonaly, Fumie Suguri, Laura Lepisto, perechile Ekaterina Bobrova - Dmitri Soloviev, Stefania Berton - Ondrej Hotarek, Ekaterina și Alexander Chesna și Fiona Zaldua - Dmitri Sukhanov, iar cele două spectacole - prea puține pentru un public avid de demonstrații pe patine. 


FOTO: Simona Gavril

Taguri: