[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 15/12/2011

Clădirea noii Biblioteci Naţionale a fost inaugurată astăzi

Clădirea noii Biblioteci Naţionale a fost inaugurată astăzi

Renovarea și reabilitarea Bibliotecii Naționale (sediul din Bulevardul Unirii) s-au încheiat. Dacă arată bine sau nu vă lăsăm să decideți.

Și cu asta am lămurit nemulțumirea unora care cred că Biblioteca ar fi meritat altă fațadă, altă arhitectură! Nu are altă fațadă. Este o clădire îmbrăcată în sticlă japoneză, modernă în interior, bine luminată și dotată, care a înghițit aproximativ 200 de milioane de euro, bani împrumutați de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

Are 14 săli mari de lectură și 6 săli de conferințe. Depozitele de carte se întind pe 30 de mii de metri pătrați, suprafața terenului fiind de 54 de mii de metri pătrați.

 

Expozițiile, librăriile și cafenelele se întind pe o suprafață de 15 mii de metri pătrați.

Forfota străzii nu va trece de ziduri pentru că pereții sălilor de lectură și ai amfiteatrului multifuncțional au fost îmbrăcați cu panouri fonoabsorbante. Sălile de studiu au ferestrele largi în așa fel încât cititorii să beneficieze cât mai mult de lumina naturală, iar cărțile solicitate vor fi aduse la sală cu liftul. Izolată acustic și cu o instalație de lumini impresionantă, aula bibliotecii este complet echipată pentru proiecții de filme.Sticlă, piatră decorativă și marmură sunt câteva dintre materialele folosite de constructor.

Constructorul s-a gândit și la un posibil incendiu. Așa că fiecare încăpere a fost echipată cu un sistem antiincendiu performant, care se declanșează automat și care este conceput pentru a acoperi cu apă fiecare centimetru pătrat al sălii. De asemenea, sălile sunt dotate cu trape de fum la ferestre și sistem automat de desfumare, iar laboratoarele, unde vor fi cosmetizate cărțile, au fost securizate.


„După 22 de ani, eu spun că este un pas important, vom avea o clădire pentru Biblioteca Naţională şi, încet-încet, vom aduna toate colecţiile din depozite”, este părerea lui Kelemen Hunor, ministrul Culturii.

Începând cu ianuarie 2012, în noul sediu se vor organiza diverse evenimente și, până în toamnă, administrația se va muta în sediul din Bulevardul Unirii. Procesul de depozitare al colecțiilor împrăștiate prin mai multe clădiri din oraș se va prelungi până în 2013.

Mergeți să vedeți noua bibliotecă națională și spuneți-ne părerea voastră.