[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 27/09/2012

Cinci locuri mai puțin umblate din Bucureşti

Cinci locuri mai puțin umblate din Bucureşti

Îmi place să mă plimb prin câteva locuri care nu se află în topul bucureștenilor ca cele mai hot. Cel puțin așa am impresia. Adică nu sunt nici aglomerate, nici la modă și nici nu ies în calea celor avizi de „vreau să ies în evidență și merg acolo”.

Piațeta din fața Bisericii Anglicane. Pentru că mănânc des la bistro Home nu ratez ocazia de a admira construcția din cărămidă roșie de pe strada Pictor Arthur Verona. Statuia „Maternitate” din fața lăcașului este unică în peisajul bucureștean: înfățișează o femeie însărcinată și care poartă pe pântece un bebeluș ce înțeapă cu lancea un balaur. Este opera sculptorului Virgil Scripcariu.  Piaţeta reprezintă punctul de plecare al unui traseu pietonal reglementat de PUZ Traseu Cultural str. Episcopiei, str. Pictor Arthur Verona, Grădina Icoanei. Opriți-vă și la teatru, sigur veți găsi ceva în repertoriul de la Bulandra. Piațeta Bisericii Anglicane intră în top direct pe locul I. 

Trec aproape zilnic prin fața Muzeului Național de Artă. Piața Revoluției nu a devenit una pietonală din cauza traficului. Însă are potențial: este înconjurată de clădiri cu istorie – Muzeul Aman, Galeriile Artmark, Biblioteca Centrală Universitară, MNAR, bisericuța Kretzulescu și controversata clădire a arhitecților, dar și insipida clădire a Ministerului de Interne. Găzduiește și statuia lui Carol I. Aici, în spate, s-a deschis o terasă care îi conferă un aer european. Dar e doar pentru câteva zile, pentru evenimentul Strada de C'Arte. E singura piață care ar putea deveni un fel de Rathausplatz din Hamburg. O comparație exagerată, bineînțeles. Mi-a plăcut ideea de a sta în soarele de toamnă, la o terasă amenajată pe cele câteva bucăți de piatră cubică din zonă. Pe treptele din jurul statuii copiii se  dau cu placa. 

Parcul Operei și Biserica Elefterie. Unul dintre cele mai frumoase parcuri nou amenajate din oraș este cel din fața Operei Naționale. Vegetație și locuri de joacă, bănci și alei trasate cu precizie. Este denumit „Pădurea dintre bulevarde”. Peste drum, puteți vizita biserica Sfântul Elefterie, monument arhitectonic.

Parcul Izvorul Rece. La începutul secolului XX devenise locul preferat de întâlnire pentru scriitori, pictori și arhitecți. În urmă cu două secole, pe aceste locuri era plin de case de odihnă pentru comercianți și puzderie de cârciumi. Astăzi, este un petic de verdeață în mijlocul asfaltului. Însă intim. E umbros vara și liniștit, dacă putem spune așa. Infernul rutier (pentru că se află între două bulevarde ultra-rulate) sperie plimbăreții. Dar bunicii cu nepoți se încumetă să-și petreacă timpul aici. De văzut: statuia lui Nicolae Bălcescu, însă nu-i un monument bine executat. 


Piața Napoleon
Case și case. Acesta este peisajul din jurul piațetei la întâlnirea străzilor Paris, Londra și Haga. Mare lucru nu aveți de admirat aici, doar bustul primului președinte al celei de-a doua Republici Franceze în centru și casele elegante din jur. Dar e altceva. Plimbarea poate continua pe străzile cu nume de capitale. E una dintre alternativele la furnicarul din Centrul Vechi. Încercați, nu va fi pierdere de vreme! Și faceți și o vizită la Muzeul Hărților și al Cărții Vechi (Londra 39).