[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 23/04/2012

Cel mai mare centru cultural din ţară, inaugurat de Ziua Internaţională a Cărţii

Cel mai mare centru cultural din ţară, inaugurat de Ziua Internaţională a Cărţii

În anul în care îl sărbătorim pe Caragiale, Biblioteca Națională a României și-a deschis porțile pentru public.

Așteptată de mai bine de 40 de ani, așa cum declara la inaugurare Elena Tîrziman, directorul general, casa cărții este una luxoasă, „atât de luxoasă încât mi se pare că mă așteaptă ceva în orice moment”, spunea Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.

 

„Este o zi importantă. Este Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, este Ziua bibliotecarului în România. Pe 23 aprilie 1564 se năștea Shakespeare, iar în 1899, în aceeași zi, Vladimir Nabokov”, și-a început discursul ministru Culturii, Kelemen Hunor în Aula Bibliotecii.

 

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional și-a răspuns la întrebarea când va dispărea cartea tipărită? „Cartea din hârtie nu va dispărea odată cu dezvoltarea tehnologiei multimedia. Ne vom așeza lângă un vin, un tutun, și vom citi acasă cărţi pe suport fizic”, a spus demnitarul în murmurul întregii săli. „Chestia asta cu tutunul nu cred că-i de bine”, am auzit în spate o voce veselă. 

 

Zeci de invitați, ambasadori, reprezentanți ai bibliotecilor din țară, oameni care trăiesc între cărți și pentru cărți au fost prezenți la inaugurare, invitați din străinătate, artiști (soprana Daniela Vlădescu va susține un recital la ora 18.15).

 

Printre vernisaje, un atelier de carte cu demonstrație de tipar Letterpress (tipar înalt), tiparniță manuală, susținut de Răzvan Supuran. La orele prânzului se formase deja coadă la atelier, cei mai mulți solicitau imprimare pe hârtie manuală cu o presă de mână.

 

„Și cartea, și biblioteca sunt parte a educației. Îl inițiază pe cititor. Bibliotecarul joacă un rol de umbră. El este garanția de existență a oricărui autor. Astăzi, biblioteca este un spațiu de intimitate al cititorului, un mare un mare spațiu public în care bibliotecarul face un marketing al vieții culturale”, și-a exprimat opinia premierul Mihai Răzvan Ungureanu. Șeful Guvernului l-a citat în final pe Mihail Kogălniceanu: „Bibliotecile nu trăiesc prin numele fondatorilor, ci doar prin generațiile care-i trec pragul”.

 

Cum arată noua locuință a cărților din patrimoniul național, ce cuprinde și cum a fost împărțită găsiți aici.

 

Citeşte şi Programul inaugural al Bibliotecii Naţionale.