Casa Eliad a reintrat în circuitul cultural
Situat în Bulevardul Mircea Vodă 5, monumentul istoric a împlinit 150 de ani. Din aprilie 2011, clădirea a intrat într-un proces de restaurare, lucrările fiind terminate anul acesta.
Înainte de reabilitare, clădirea prezenta finisaje exterioare şi interioare degradate, dar nu erau avarii majore la elementele structurale verticale – rupturi sau fisuri pe zone extinse.
Finalizarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a fost sărbătorită miercuri seară cu personalităţi, printre care actorii Mircea Ivaşcu şi Mircea Albulescu, academicianul Răzvan Theodorescu, regizoarea Alice Barb, primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei Chinei la Bucureşti.
Construită în anul 1789, clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul al XVIII-lea – Casa Ogredeanu (1789), trecând prin incendiul din 1847, când a ars toată suprastructura realizată din lemn, rămânând în picioare doar pivniţele.
Casa (cu o suprafaţă de 1.100 de metri pătraţi) are două săli cu acustică studiată, o bibliotecă, o sală de audiţii, săli în care pot fi organizate manifestări artistice. În curtea din spatele Casei Eliad a fost construit un mic amfiteatru, în care pot fi organizate evenimente artistice. În anii 1960 aici funcţiona un cinematograf în aer liber.
La subsol puteţi vedea o expoziţie ce cuprinde fotografii ale Casei, în diferite stadii de reabilitare.
„Casa Eliad” a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunității Evreiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură iar din 1975 a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incendiu din 1847.
Finanţarea lucrărilor a fost asigurată din bugetul local şi s-a ridicat la 2,8 milioane de euro.
Credite foto: Art Historia, Portofolios