[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 12/02/2015

Cărtureşti Carusel

Cărtureşti Carusel

În 1903, casa de pe Lipscani de la numărul 55 aparţinea celebrei familii de bancheri (în vreme) Chrissoveloni. Mai târziu, a fost confiscată de comunişti şi transformată în magazinul „Familia”.

După 1990, clădirea revine în proprietatea lui Jean Chrissoveloni, care o reabilitează, iar astăzi este metamorfozată în sediul celei mai noi librării din Bucureşti, „Cărtureşti Carusel”. O amenajare atent realizată de biroul de arhitectură Square One.

„E mare şi albă!” A fost prima reacţie a unor tineri care au păşit în librărie, astăzi, la ora 10.00, când s-a deschis pentru public. Printre primii cititori curioşi au fost şi bebeluşi înfofoliţi de mămici grijulii, dar mai cu seamă studenţi şi persoane de vârsta a treia. La cafeneaua de la etaj două respactabile doamne îşi exprimau deja dorinţele în materie de lectură. „Mi-aş dori o carte...”

Dacă ar fi să catalogăm librăriile Cărtureşti din Bucureşti, aş pune pe primul loc tot „Verona” (acolo e o atmosferă caldă întotdeauna, e de vină Casa Sturdza), cea de pe Edgar Quinet e intimă (nu am ocolit-o niciodată, acolo e loc de visare în tihnă), iar în cea de pe Lipscani, ce să zic, e multă lumină. E modernă şi retro în acelaşi timp. Este elegantă.  Liniile scărilor curbate te fac să le urmăreşti, să cotrobăi până la rafturile doldora. Cărţile însă colorează şi umplu toată atmosfera. Ai zice că eşti într-o bibliotecă, numai că fără prea multe colţuri de lectură. Unu, două scaune, care deja se ocupaseră de dimineaţă.

Noua librărie are şi un bistro la ultimul etaj, un spaţiu „muzical” la subsol și o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj. Preţurile pentru lucrurile cu dichis sunt pe alocuri mai mari ca la „Verona”, iar cărţile, oh, cărţile, sunt mii. Pe alese. La fel şi albumele de muzică ori filmele pe DVD.

Cărtureşti Carusel, o poveste pe 1000 metri pătraţi, într-un spaţiu reînviat, pe o stradă care altădată era buricul comercial al Bucureştilor.