[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 7/11/2011

Capitale europene înfrățite cu Bucureștiul (partea 1)

Capitale europene înfrățite cu Bucureștiul (partea 1)

Cel mai mare oraș al României s-a împrietenit cu unele dintre cele mai importante cetăți urbane ale lumii.

Din anul 1994, orașul lui Bucur s-a înfrăţit cu Atlanta, iar în 1997 cu vecinii din Budapesta. Nicosia s-a alăturat pe lista de prieteni din 2004, iar din 2005, Beijingul face parte din orașele prietene ale Bucureștiului. 


Vecini - prieteni

Budapesta, Sofia, Atena și Chișinău sunt metropolele de care ne simțim cel mai aproape, nu numai geografic.


sofia-centrul-orasului.jpgPopulația Sofiei, pe jumătatea Bucureștiului, „crește și nu îmbătrânește”, scriu ghidurile turistice. Ca să vă faceți o idee a ceea ce înseamnă bogăția culturală a Sofiei nu puteți trece cu vederea Catedrala Alexander Nevski, biserica Sfânta Sofia, sinagogile și moscheile ce fac din capitala Bulgariei un popas pentru împătimiții arhitecturii bisericești. Nu ocoliți Parcul Borisova, cel mai mare din oraș, Galeriile Naționale de Artă sau Palatul Național al Culturii.

 

podul-cu-lanturi-budapesta.jpgBudapesta, orașul pe care Dunărea l-a împărțit în Buda și Pesta, respiră istoria pe care celții și-au pus amprenta. Popasuri la Budapesta sunt asigurate în mai toate circuitele, alături de Viena și Praga. Ce oferă capitala Ungariei din punct de vedere cultural?  Abundă monumentele și clădirile vechi. Clădirea Parlamentului, situată pe malul stâng al Dunării, este emblematică pentru oraș (veți întâlni imaginea pe toate cărțile poștale). La fel și cea a Podului cu Lanțuri (primul pod permanent peste Dunăre). Una dintre atracțiile turistice, strada Vaci este un fel de Lipscani, o arteră în care restaurantele, magazinele, cafenelele atrag prin oferta de suvenire și meniuri tradiționale. Nu veți pleca fără un cadou de aici. Călătoria cu metroul va facilita vizitele în toate punctele atractive ale urbei. Mai ales că linia de metrou maghiară este una dintre cele mai vechi din Europa, după cea de la Londra.

 


Atena.

atena.jpg

Chiar dacă condițiile actuale și frământările economice din Europa nu recomandă Atena ca destinație de vacanță, o vizită culturală la frații greci se impune. Unul dintre orașele care mustește de istorie și tradiție, capitala Eladei, este de vizitat. Acropole, cafenele, bouzoukia, frappe, souflaki și gyros sunt doar câteva dintre coordonatele unei excursii pe lângă Muntele Sfânt.

 

portile-chisinaului.pngChișinău.

  „Orașul din piatră albă”, așa cum este sintagma cu care este supranumit Chișinăul, este tăiat de râul Bâc. A fost supranumit astfel deoarece foarte multe clădiri din Chișinău sunt deschise la culoare, fiind construite din piatra albă de calcar. Porțile orașului, Valea Trandafirilor sau monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt sunt câteva repere pe care nu le puteți ignora dacă ajungeți aici.