[ X ]
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflati mai multe...
abonare newsletter | caută:
Aura Clara Marinescu publicat la: 13/12/2012

Best of 2012. Curat urban!

Best of 2012. Curat urban!

Case, locuri, evenimente care compun oraşul au fost trecute în revistă de-a lungul anului. Cel mai mult ne-au plăcut revitalizările, proiectele şi iniţiativele inedite care completează spaţiul urban bucureştean. Am pus cap la cap câteva piese din puzzle-ul Bucureşti.

Casa Mincu 

Anul acesta, la capitolul „victorii” urbane, cea mai importantă dintre ele este restaurarea Casei Mincu. Am urmărit încă din primăvara lui 2012 cum revine la viaţă locuinţa părintelui arhitecturii româneşti, Ion Mincu, şi ne-a plăcut ce am descoperit. În anul dedicat lui, 40 de voluntari alături de restauratori şi arhitecţi cu experienţă au reuşit să redea unei străzi (Pictor Arthur Verona) şi Bucureştiului un loc nou pentru arte şi artişti, pentru concerte şi expoziţii, o casă cu grădină şi terasă. În interior, locuinţa are aspect boieresc, cu şemineu alb şi sobe din teracotă scumpă, cu tavane pictate care au fost curăţate atent, cu lambriuri de lemn refăcute în totalitate şi, mai ales, cu mobilier masiv. Tâmplăria este cea originală, dulapurile, încastrate, iar detaliile (clanţe, întrerupătoare) fac diferenţa. Casa a fost modernizată cu un sistem de sonorizare performant, ceea ce-i permite să găzduiască în viitor și concerte. Un câştig pe toate planurile!

Muzeul Copilăriei
Cel mai nou muzeu al Capitalei a fost deschis tot în 2012. Chiar dacă numai virtual. De-a lungul anului au fost vernisate şapte expoziţii (şapte săli) dedicate copilăriei. Fiecare expunere a fost deschisă publicului timp de o lună, filmată, iar imaginile urmează să fie postate pe site-ul Muzeului Ţăranului Român. Incursiunea în lumea copilăriei satului a început cu tema „De unde vin copiii”, a continuat cu „Lumea mică a celui mic” şi „Descoperirea lumii”, ca să ajungă la „Relaţia cu lumea mare”. Expoziţiile temporare fac parte din proiectul european „Copilăria. Rămăşiţe şi Patrimoniu”. Ne înclinăm în faţa unor astfel de iniţiative şi ne dorim ca şi alte case muzeale să „copieze” modelul.

Street delivery
Şi ca să punctăm şi evenimentul (manifestul) urban al anului, acesta s-a desfăşurat pe strada Pictor Arthur Verona, în plină vară indiană. Adună în fiecare an pietoni de toate vârstele care trăiesc şi savurează oraşul pe o stradă numai a lor. Anul acesta nu au lipsit proiectele de tot felul, cărţile, revistele, expoziţiile, concertele, comercianţii. Este festivalul urban prin excelenţă, fabricat în Bucureşti, cu un scop precis: militează pentru spaţiul verde, pentru grădini şi pieţe publice cât mai multe.

Carol 53
Dintre „experimentele urbane reuşite”, casa de pe Bulevardul Carol I primeşte nota 10. A fost transformată dintr-o „casă care plângea” în una dedicată artelor, sportului. Opt tineri au revitalizat-o, i-au dat un aspect şi un scop. Au ocupat spaţiul, după ce au avut acordul proprietarului Ştefan Bortnowski, şi au început să repare cam tot. Reuşita acestei iniţiative este dovada vie că metastazele oraşului pot fi oprite. Dacă există voinţă şi curaj.

 

Taguri: